camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

donderdag 2 september 2021 om 16.55 uur

1 Griekse componist Mikis Theodorakis overleden

  epa-efe

De Griekse componist Mikis Theodorakis is overleden. Theodorakis, die 96 geworden is, werd vooral bekend als componist van de muziek bij de film Zorba de Griek (1964) en als politiek activist.

Theodorakis laat een oeuvre van meer dan 1.000 werken na. Zijn versie van de sirtaki, of ‘Zorba’s dans’, geldt sinds de jaren zestig als de muziek waarop de bekende Griekse dans het beste uitgevoerd kan worden. Voor de soundtrack bij Zorba de Griek werd Theodorakis in 1965 genomineerd voor een Grammy-award. Ook in 1974 sleepte hij een nominatie in de wacht, toen voor de muziek bij de film Serpico, met in de hoofdrol Al Pacino.

2 Coronacijfers veranderen nauwelijks

Elke dag worden nog gemiddeld meer dan zestig nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. De cijfers veranderen nauwelijks.

Gemiddeld werden tussen 26 augustus en 1 september dagelijks 61,7 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in de Belgische ziekenhuis. Dat zijn er 7 procent meer dan in de voorgaande zeven dagen.

Elke dag kregen tussen 23 en 29 augustus nog circa tweeduizend mensen na een test te horen dat ze besmet zijn met het virus. Dagelijks werden gemiddeld bijna 41.000 testen afgenomen. Dat zijn er 7 procent minder dan in de voorgaande week.

Er zijn sinds het begin van de crisis al 25.380 mensen gestorven aan het coronavirus in België. Elke dag zijn nu gemiddeld nog minder dan 5 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

3 Beperkingen Chinees luchtverkeer kunnen langer aanhouden

China gaat de beperkingen rond het internationale luchtverkeer waarschijnlijk verlengen tot in de tweede helft van 2022 vanwege de aanhoudende dreiging van het coronavirus. Dat heeft luchtvaartmaatschappij Air China gezegd tegen analisten, aldus persbureau Reuters.

  afp

De Chinese luchtvaartautoriteit CAAC zei vorige week dat het aantal wekelijkse internationale vluchten van en naar het land op nog slechts 2 procent van het niveau van 2019 ligt, omdat meer vluchten worden geschrapt door het toenemende aantal geïmporteerde coronagevallen door de opmars van de deltavariant.

China heeft sinds maart vorig jaar een beleid waarbij maatschappijen als Air China, China Southern Airlines en China Eastern Airlines slechts één keer per week op internationale routes mogen vliegen, terwijl buitenlandse maatschappijen maar één keer per week op een route naar China mogen vliegen. Er wordt dus verwacht dat China deze beperkingen door zal trekken naar volgend jaar. Onder meer KLM vliegt op routes naar China.

Analisten denken dat de verlenging van de beperkingen in de luchtvaart vooral gevolgen zal hebben voor het Chinese toerisme in de regio Azië-Pacific. Waarschijnlijk zal dit ook gevolgen gaan hebben voor bezoekers van de Olympische Winterspelen die in februari in de Chinese hoofdstad Peking worden gehouden.

4 Atomium haalde deze zomer helft van bezoekersaantallen voor Covid-19

  belgaimage

Het Atomium in Brussel sluit de zomermaanden af met bemoedigende cijfers en een totaal van 78.000 bezoekers in de maanden juli en augustus. Een stevige stijging tegenover de zomer van 2020, maar wel slechts de helft van de cijfers die het optekende in juli en augustus 2019, toen er nog geen sprake was van covid-19.

De zomer van 2020 was een dieptepunt, in 2021 kruipt het Atomium stilaan uit het dal. Het ziet het aantal bezoekers met 54% stijgen tegenover vorig jaar, met 34.800 bezoekers in juli 2021 (+19% ten opzichte van juli 2020) en 43.200 bezoekers in augustus 2021 (+101% ten opzichte van augustus 2020).

Als er gekeken wordt naar de volledige bezoekersaantallen van januari tot en met augustus, valt wel op dat 2020 een iets beter jaar is dan 2021. Het jaar 2020 werd gekenmerkt door een uitstekend eerste kwartaal, voor de uitbraak, maar werd dan gevolgd door twee lockdowns. In 2021 was het Atomium op regelmatigere basis open, maar wel op verminderde kracht.

‘De resultaten van deze twee periodes blijven echter zeer vergelijkbaar, aangezien het aantal bezoekers buiten de schoolvakanties onvoldoende blijft voor de economische levensvatbaarheid en de exploitatie van het gebouw’, klinkt het.

Wat de nationaliteiten van de bezoekers betreft, kwamen er deze zomer vooral Belgen (43%), Fransen (18%) en Duitsers (12%) naar het Atomium. Van het Belgische publiek was 43% afkomstig uit Brussel, 35% uit Vlaanderen en 22% uit Wallonië. In juli en augustus 2019 was slechts 14% van de bezoekers afkomstig uit België.

5 Koning Filip en koningin Mathilde zeggen activiteiten af na besmetting bij een van hun kinderen

  belga

Corona treft ook het koningshuis. Een van de jongste kinderen, prinses Eléonore of prins Emmanuel, is besmet met het coronavirus. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Koning Filip en koningin Mathilde beperken hun contacten en zeggen hun geplande activiteiten af.

Volgens persagentschap Belga ondergingen koning Filip en koningin Mathilde een PCR-test, waarvan de resultaten negatief waren. Toch zeggen ze hun activiteiten die deze week en volgende week maandag op de agenda stonden, uit voorzorg af. Vandaag stond onder meer een audiëntie op het programma in het kader van het burgerinitiatief Be Heroes. Vrijdag zou het koningspaar zijn opwachting maken in het Koning Boudewijnstadion bij de start van de Memorial Van Damme, en valt een bezoek van koningin Mathilde aan het Antwerspe ModeMuseum in het water.

Eerder deze week maakte het Koningshuis bekend dat de twee oudste telgen naar het Verenigd Koninkrijk trekken. Prinses Elisabeth zal geschiedenis en politiek studeren aan het Lincoln College, dat deel uitmaakt van de universiteit van Oxford. Haar broer Gabriël trekt dit jaar naar het National Mathematics & Science College in Warwickshire, in de Engelse regio West Midlands. Het is niet bekend of ook zij mogelijk blootgesteld zijn aan het virus.

6 Eline Berings zet punt achter atletiekcarrière

  Geert De Rycke

Eline Berings zet met onmiddellijke ingang een punt achter haar topsportcarrière. Dat liet de 35-jarige Gentse hordeloopster donderdag weten op Instagram.

Het hoogtepunt van haar carrière beleefde Berings in 2009 in Turijn. Daar werd ze Europees kampioene in zaal op de 60 meter horden. In de twaalf jaar die volgden was ze een vaste kracht op grote internationale kampioenschappen, zowel in openlucht als in zaal. Afgelopen zomer miste ze de Spelen in Tokio op een haar na.

‘Eén puntje, één plaatsje kwam ik tekort voor Tokio’, schrijft Berings op Instagram. ‘Ik wilde afscheid nemen op het grote toneel, maar dat lukte niet. Daarna probeerde ik nog te trainen om nog enkele wedstrijden te kunnen lopen, maar ik vond geen motivatie meer en voelde me moe. Ik heb altijd geleefd voor de grootste momenten.’

Berings kwam uiteindelijk niet meer in actie en heeft dus op 29 juni in het Zwitserse Luzern haar laatste wedstrijd gelopen. Ze blikt met voldoening terug op haar carrière. ‘Het was geweldig om zo lang deel uit te maken van de topsportwereld. Nu is het tijd om eens diep in te ademen, een paar tranen te laten en deze bladzijde met trots om te slaan.’

7 Ook Vlaanderen kleurt rood op Europese coronakaart

Ook Vlaanderen kleurt nu rood op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week kleurde Vlaanderen nog oranje op de ECDC-kaart. Heel België is nu een rode zone, Brussel blijft zelfs donkerrood kleuren.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Vorige week kleurde Vlaanderen op de ECDC-kaart nog oranje, maar in de nieuwste editie staat Vlaanderen nu ook in het rood. Brussel blijft een donkerrode stip op de Europese kaart, wat betekent dat er meer dan 500 nieuwe gevallen zijn per 100.000 inwoners.

In Duitsland kleuren meer en meer regio’s rood. Ook delen van Zuid-Frankrijk, Corsica, delen van het Ierse eiland en steeds meer regio’s in Griekenland kleuren donkerrood. Het eiland Cyprus gaat dan weer van donkerrood naar gewoon rood.

8 Genève plant opnieuw (kleiner) autosalon in 2022

Na twee annulaties in 2020 en 2021 omwille van de coronacrisis, komt er in 2022 een kleinere editie van het autosalon van Genève (GIMS). Dat heeft algemeen directeur van het salon Sandro Mesquita donderdag te kennen gegeven.

Het autosalon van Genève, een topevenement van de autosector met normaal gezien ruim 600.000 bezoekers, zou volgend jaar op de helft van dat bezoekersaantal mikken. Dit ‘bijzonder voorzichtige scenario’ houdt rekening met alle voorzorgsmaatregelen voor de coronapandemie, met enkel toegang voor mensen die gevaccineerd, getest of genezen zijn, en een limiet van 10.000 mensen in het Palexpo in Genève.

Het salon van Genève wil een echt autosalon blijven. “Er zullen geen fietsen, steps of drones zijn. Dit komt overeen met ons DNA: we hebben een platform nodig voor de automobiel”, aldus Mesquita.

De oppervlakte van het salon zal een vijfde kleiner zijn dan wat gepland was voor 2020. Op dit moment is 60 procent van de beschikbare ruimte gereserveerd door standhouders. ‘2022 wordt een jaar van transitie, van heropstart’, besluit de algemeen directeur.

9 Deense ex-minister van Migratie staat terecht voor het illegaal scheiden van echtparen

In Denemarken is een historische afzettingsprocedure gestart tegen een voormalige minister die verantwoordelijk was voor strenge migratiemaatregelen. Inger Stojberg staat terecht voor het illegaal scheiden van paren die in het land asiel aanvroegen, in 2016. Ze gaf toen als minister opdracht voor de scheiding van 23 paren, zonder de zaken individueel te beoordelen. De vrouwen waren jonger dan achttien jaar, maar de leeftijdsverschillen met hun partners waren in de meeste gevallen klein. Volgens Stojberg was het scheiden van de echtparen ‘het enige politieke en humane ding’ dat ze kon doen tegen gedwongen kindhuwelijken.

De parlementaire ombudsman en een parlementaire commissie stelden vast dat de beslissing onwettig was, en dat Stojberg daarvan toen op de hoogte was.

Het is de eerste keer in dertig jaar dat er in Denemarken een impeachmentzaak gestart is. Een veroordeling kan tot een gevangenisstraf leiden, maar een boete is volgens experts waarschijnlijker. Stojberg kan daarnaast haar huidige zetel in het parlement verliezen en worden uitgesloten van toekomstige verkiezingen. De politica, die op 13 september een verklaring moet afleggen, verwacht vrijspraak.

Stojberg trad vorig jaar af als plaatsvervangend leider van de Liberalen na een reeks aanvaringen met de partijleiding. Van 2015 tot 2019 was ze minister van Migratie. Ze was bekend voor haar harde standpunten rond migratie en asiel.

10 Noord-Korea weigert 3 miljoen Chinese coronavaccins

Noord-Korea heeft ongeveer 3 miljoen doses van het coronavaccin geweigerd. Dat meldt Unicef donderdag. Noord-Korea was een van de eerste landen om zijn grenzen hermetisch af te sluiten na de uitbraak van het coronavirus in buurland China.

Het Noord-Koreaanse regime heeft altijd volgehouden dat het virus nooit voet aan grond heeft gekregen in het land, wat experts betwijfelen

Het isolement weegt zwaar op de economie van Noord-Korea, dat al zwaar getroffen was door internationale sancties vanwege het verboden militaire programma. In juni nog erkende leider Kim Jong-un nog dat het land moeilijke tijden beleeft op het vlak van voedselvoorziening.

Unicef, dat verantwoordelijk is voor Covax, het internationale initiatief dat coronavaccins verdeelt in arme landen, kreeg van de Nood-Koreanen te horen dat het vaccin aan andere landen aangeboden mag worden.

De podcasts van De Standaard