Twijfel je tussen een auto met verbrandings- of elektromotor? Beide aandrijfvormen hebben zeker hun voordelen. Een combinatie van de twee kan voor veel bestuurders een uitstekende oplossing betekenen. Wat zijn de voornaamste troeven van de zogenaamde plug-inhybrides?

Diesel, benzine, full hybride, milde hybride, plug-inhybride of elektrisch: de diversiteit aan motoren was nog nooit zo groot als vandaag. Dat merk je bijvoorbeeld bij een merk als Kia, dat al deze aandrijfvormen vandaag in het gamma heeft. De keuze aan plug-inhybrides wordt alsmaar groter. Zo vind je bij Kia de plug-inhybride cross-over Niro PHEV, de XCeed PHEV (een stoere cross-over), de zopas vernieuwde Ceed SW PHEV (een handige break) en de nieuwe Sorento PHEV (een ruime SUV).

De afkorting ‘PHEV’ staat voor plug-in hybrid electric vehicle, wat betekent dat de batterij aan een externe stroombron opgeladen kan worden. Plug-inhybrides gebruiken een sterkere batterij dan zelfopladende hybrides, waardoor ze ook een veel groter elektrisch rijbereik realiseren. Maar er zijn heel wat redenen waarom de plug-inhybride een interessante keuze is.

Lage uitstoot

Het milieu is een eerste goede reden om voor een plug-inhybride te kiezen. De verbrandings- en elektromotor wisselen elkaar af. Ze werken samen voor een optimaal verbruik en lage CO2-uitstoot. In de Niro PHEV, XCeed PHEV, Ceed SW PHEV en Sorento PHEV is de verbrandingsmotor telkens een 1.6-turbobenzine met directe inspuiting. Alle PHEV’s van Kia’s zijn uitzonderlijk zuinig. De XCeed PHEV verbruikt bijvoorbeeld amper 1,4 l/100 km. Dat stemt overeen met een lage CO2-uitstoot van 32 g/km. De Sorento PHEV houdt het bij 1,6 l/100 km en 38 g/km. Heel sterk voor een auto van dit formaat.

Plug-inhybride: de ideale tussenstap?
Foto: Kia

Fiscaal interessant

Plug-inhybrides zijn fiscaal interessant, op voorwaarde dat de batterijcapaciteit minstens 0,5 kWh per 100 kg voertuiggewicht bedraagt en dat de CO2-uitstoot onder 50 g/km blijft. Anders worden ze fiscaal beschouwd als ‘fake’ hybrides. Alle PHEV’s van Kia voldoen wel degelijk aan de voorwaarden van de ‘echte’ plug-inhybrides, waardoor bedrijven genieten van 100 procent fiscale aftrekbaarheid. Niet alleen voor de aankoop zelf, maar ook voor alle autokosten (onderhoud, brandstof, …). Ook het Voordeel Alle Aard is zeer gunstig. Goed om te weten als je een bedrijfswagen zoekt!

Groot rijbereik

Heb je een langere rit voor de boeg? Met een plug-inhybride is dat geen probleem want de actieradius van dergelijke auto’s is de jongste jaren sterk toegenomen. De XCeed PHEV haalt maximaal 50 kilometer rijbereik op elektriciteit, de Sorento PHEV zelfs 57 kilometer in de gemengde cyclus. Daarna zorgt de verbrandingsmotor ervoor dat je nog honderden kilometers verder kunt rijden. De ingebouwde navigatie vertelt je waar je laadpunten vindt in de omgeving of op de route naar je bestemming.

Plug-inhybride: de ideale tussenstap?
Foto: Kia

Stil rijcomfort

In de praktijk zal je met een plug-inhybride heel vaak elektrisch rijden. Je kunt er trouwens ook zelf voor kiezen door de elektrische of hybride rijmodus (EV of HEV) in te schakelen. Dan geniet je meteen van het stille rijcomfort en de vlotte acceleraties van elektrisch rijden. Kia heeft ook aan de veiligheid van de fietsers en voetgangers gedacht: het Virtual Engine Sound System produceert een geluid (tot 59 decibel) om te waarschuwen voor de aanwezigheid van de auto.

Plaats voor zeven personen

In plug-inhybrides moeten extra onderdelen zoals het batterijpakket en de elektromotor een plekje krijgen. Dat vergt weleens compromissen voor de bagage- en interieurruimte, maar niet bij Kia. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe Sorento PHEV. Zijn elektromotor ligt tussen de motor en de transmissie. Het batterijpack werd onder de voorzetels of (met vierwielaandrijving) boven de cardanas geplaatst. De brandstoftank vind je onder de tweede zetelrij, terwijl de lader onder de koffervloer ligt. Het resultaat van deze slimme indeling? Alle passagiers – zelfs die op de derde zetelrij – genieten van een zee aan beenruimte en een comfortabele zithouding. Het is bovendien een van de weinige modellen op de automarkt die zeven zitplaatsen combineert met 100 procent fiscale aftrekbaarheid.

Klaar om over te stappen op een plug-inhybride? Bekijk hier het gamma van Kia en ontdek de ruime keuze aan stockmodellen bij de Kia-verdeler in jouw buurt.