Mertens stoot door naar derde ronde US Open
Elise Mertens (WTA 16) treft in de derde ronde Ons Jabeur (WTA 21) Foto: AP

Elise Mertens (WTA 16) heeft zich woensdag geplaatst voor de derde ronde van de US Open. Ze versloeg de Griekse kwalificatiespeelster Valentini Grammatikopoulou (WTA 234) in twee sets: 6-2 en 6-2 na 1 uur en 19 minuten.

De eerste set werd gekruid met heel wat breakpunten. Mertens leverde haar opslagspel twee keer in, maar Grammatikopoulou – die pas voor het eerst op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi staat – gaf vier keer haar service uit handen: 6-2.

In de tweede set stoomde Mertens door naar 3-0 en, na een toegestaan breakpunt, 5-2, toen de wedstrijd even werd stilgelegd vanwege regen. Dat brak het elan van Mertens niet, de buit was even later binnen met opnieuw 6-2.

De 25-jarige Mertens, het 15de reekshoofd in New York, neemt het in de volgende ronde op tegen de Tunesische Ons Jabeur (WTA 21), dit jaar kwartfinaliste op Wimbledon. Jabeur haalde het in haar tweede rondewedstrijd met 6-0 en 6-1 van de Colombiaanse Maria Camila Osorio Serrano (WTA 80). Mertens en Jabeur staan voor het eerst tegenover elkaar op het WTA-circuit.

De voorbije twee jaar schopte Mertens het telkens tot in de kwartfinales van de US Open, het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar. In 2018 sneuvelde ze in de achtste finales.