Massale ontvoeringen in Congo en Nigeria
Congolese militairen inspecteren een voertuig dat in april dit jaar in brand was gestoken door de ADF, in de stad Beni. Foto: Getty Images

Zo’n 80 mensen in het oosten van Congo en zo’n 70 scholieren in Nigeria zijn ontvoerd. In Congo zouden islamistische rebellen achter de aanval zitten. Daar zijn ook vier mensen vermoord.

In het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben vermeende islamistische militanten een beveiligd konvooi van zo’n honderd voertuigen aangevallen dat op weg was tussen de steden Beni en Butembo, op zo’n 60 kilometer van elkaar. Zestien voertuigen werden volgens getuigen in brand gestoken, meldt Reuters. Vier mensen werden gedood bij de aanval, die toegeschreven wordt aan de Allied Democratic Forces (ADF). Volgens Jean-Paul Ngahangondi, een parlementslid uit de provincie Noord-Kivu, waren zo’n 80 mensen vermist na de aanslag. Intussen zijn 50 gijzelaars gered door het Congolese leger.

Ngahangondi bekritiseerdevlak na de aanval de trage respons van het leger. ‘Het leger wacht af tot rebellen de bevolking uitgemoord hebben en gaat dan pas achter hen aan’, zei hij tegen Reuters. In het oosten van Congo, aan de grens met Rwanda en Oeganda, zijn verschillende gewapende groeperingen actief, die geregeld aanvallen uitvoeren. Sinds begin mei geldt de krijgswet in de provincies Ituri en Noord-Kivu en zijn er legergeneraals aan de macht.

Zowel provinciaal parlementslid Ngahangondi als de woordvoerder van de Congolese regering, Patrick Muyaya, wees meteen de vinger naar de ADF, een islamistische rebellengroepering uit Oeganda die in de laatste paar jaar al duizenden slachtoffers gemaakt heeft. Hoewel IS veel van die aanslagen opeist, is er volgens experts van de Verenigde Naties onvoldoende bewijs dat IS enige controle heeft over de acties van de ADF.

Scholen gesloten in Nigeria

Ook in het noordwesten van Nigeria is een grote groep kinderen ontvoerd bij een aanval uit op een middelbare school. Volgens de eerste berichten zou het gaan om 73 leerlingen. Het is nog niet duidelijk wie achter de ontvoering zit.

De school, die zo’n 500 leerlingen telt, bevindt zich in Kaya, in de landelijke provincie Zamfara. Die regio wordt geregeld geteisterd wordt door massa-ontvoeringen. In de voorbije jaren waren dergelijke massa-ontvoeringen een tactiek van islamistische militanten, maar ook gewapende bendes die losgeld vragen zitten soms achter de kidnappingen.

Alle scholen in Zamfara werden opgeroepen te sluiten, zei een commissaris van de Nigeriaanse regering aan Reuters.