Zo helpt de Eco-Score je om te kiezen voor milieuvriendelijke voeding
Foto: Colruyt

Wat je eet, heeft een grote impact op het milieu. Door te kiezen voor voeding met een lage milieu-impact, draag je bij aan een betere wereld. De Eco-Score zorgt dat je vlot die keuze kan maken.

Wat we eten en drinken, heeft een grote ecologische impact. Eten en drinken produceren kost energie en grondstoffen. Er is grond en water voor nodig. Voordat voedingsproducten in de winkel en op je bord belanden, moeten ze verwerkt, verpakt, gekoeld en vervoerd worden. Ook bemesting, overbevissing en landgebruik zijn negatieve effecten. Alles samen ontstaat ongeveer een derde van alle klimaatbelasting wereldwijd door de productie van voedsel.

Het goede nieuws: je kunt de impact van wat je eet beperken door milieuvriendelijke keuzes te maken. Door vaker te kiezen voor voeding met een lage impact, kun je echt een verschil maken.

Het is echter niet makkelijk om zelf na te gaan welke voeding juist duurzaam is. Je zou al moeten weten waar en hoe het geproduceerd wordt, hoeveel grondstoffen en energie er gebruikt worden, hoeveel transport er nodig is… Het is onbegonnen werk om dat allemaal zelf te doen.

Wat zegt de Eco-Score?

Gelukkig bestaat er een label dat je in één oogopslag toont wat de milieu-impact van voedingsmiddelen is. Dat label is de Eco-Score. De Eco-Score geeft elk product een score van A (groen) tot E (rood). De Eco-Score wordt berekend door de volledige levenscyclus van een product te onderzoeken, van bij de boer tot op je bord.

Zo helpt de Eco-Score je om te kiezen voor milieuvriendelijke voeding

Hoe beter de Eco-Score, hoe lager de impact van het product. Door vaker voor producten met een goede Eco-Score te kiezen, beperk je dus de impact van wat je eet. Je kunt de Eco-Score gebruiken om producten binnen één categorie te vergelijken, bijvoorbeeld om na te gaan welke soort koffie het duurzaamst is. Je kan de Eco-Score ook gebruiken om bewuster te gaan consumeren. Producten met een hoge impact, zoals gerookte zalm, zet je wat minder vaak op het menu zetten of je vermijdt ze helemaal, zoals je zelf wil.

Zodra je op de Eco-Score begint te letten, ga je vanzelf meer duurzame voeding kiezen. Dat komt vaak neer op de volgende keuzes:

• meer plantaardige voeding, minder en kwalitatiever vlees;

• producten met bio- of andere kwaliteitslabels;

• lokale voeding;

• producten zonder of met een milieuvriendelijkere verpakking;

• voeding met minder impact op onze biodiversiteit.

Zo helpt de Eco-Score je om te kiezen voor milieuvriendelijke voeding
Foto: Colruyt

Waar vind je de Eco-Score?

De Eco-Score van heel wat voedingswaren van Boni Selection, een thuismerk van Colruyt Group, is nu al te vinden in de Xtra-app. Scan gewoon de streepjescode van je product via de optie ‘Productinfo’, en je krijgt meteen de Eco-Score te zien. Je kunt de Eco-Score ook opzoeken op de websites van Bio-Planet en Colruyt. Sinds deze zomer staat de Eco-Score op de verpakking van bepaalde Boni Selection-producten; in de toekomst zal ze op steeds meer verpakkingen te zien zijn.

Wil jij ook milieuvriendelijk kiezen op basis van duidelijke en betrouwbare informatie? Download de Xtra-app voor Android of iOS en scan bij je volgende bezoek de streepjescode van je product. Lees hier meer over de Eco-Score.