Met de Eco-Score kun je vlot kiezen voor milieuvriendelijke voeding
Foto: Colruyt

Wat we eten en drinken, heeft een grote impact op het milieu. Door de keuzes die jij maakt wanneer je winkelt, kun je echt wel een groot verschil maken voor het milieu.

Om voeding op je bord te krijgen, zijn heel wat grondstoffen en energie nodig: denk maar aan het grond- en waterverbruik voor landbouw en veeteelt, de verwerking en verpakking, en het transport. Door te kiezen voor voeding met een lage milieu-impact, kun je dus echt wel een verschil maken.

Maar als consument heb je weinig zicht op hoe groot de ecologische voetafdruk van je winkelkarretje nu echt is. Je kan niet voor elk product nagaan hoe en waar het gemaakt wordt, en welke weg het aflegt voor het in de winkel komt. Dat maakt het moeilijk om voor duurzame en milieuvriendelijke producten te kiezen. Gelukkig is er nu een oplossing: de Eco-Score toont meteen hoe groot de ecologische voetafdruk van een product is.

Met de Eco-Score kun je vlot kiezen voor milieuvriendelijke voeding
Foto: Colruyt

Wat is de Eco-Score?

Colruyt Group introduceert als eerste distributeur in België de Eco-Score. De Eco-Score bestaat uit een letter- en kleurencode van A (groen) tot E (rood). De vijf categorieën geven aan of het voedingsmiddel een lage of hoge ecologische impact heeft. Zo zie je in één oogopslag hoe groot de voetafdruk van een product is, en kun je makkelijk kiezen voor het meest duurzame alternatief.

Je vindt de Eco-Score voor voedingsproducten van Boni Selection, het thuismerk van Colruyt Group, door de barcode te scannen in de apps van Xtra, MyColruyt of SmartWithFood. Je kan de score ook raadplegen op de websites van Bio-Planet en Colruyt. Sinds deze zomer wordt de Eco-Score ook vermeld op de verpakking van bepaalde Boni Selection-producten. In de toekomst zal de Eco-Score op alle verpakkingen te zien zijn.

Met de Eco-Score kun je vlot kiezen voor milieuvriendelijke voeding
Foto: Colruyt

Eco-Score of Nutri-Score?

De Eco-Score lijkt wat op de Nutri-Score, een logo dat informatie geeft over de voedingswaarde van producten. Maar ze betekenen iets anders. De Nutri-Score wordt berekend door de hoeveelheid goede bestanddelen (vezels, eiwitten, fruit en groenten) te vergelijken met de bestanddelen die je best beperkt (verzadigde vetten, suikers, zout). Zo helpt de Nutri-Score je om te kiezen voor gezondere voeding. De Nutri-Score zegt echter niets over de impact op het milieu. Het is dus perfect mogelijk dat een product met een heel goede Nutri-Score slecht scoort voor milieuvriendelijkheid en dus een minder goede Eco-Score krijgt, en omgekeerd.

Eigenlijk vullen beide scores elkaar aan: de Nutri-Score toont hoe goed een product is voor jezelf, en de Eco-Score toont hoe goed een product is voor de planeet. Beide scores hebben dus hun bestaansrecht.

Hoe helpt de Eco-Score?

Als je op de Eco-Score begint te letten, ga je vanzelf voor milieuvriendelijke voeding kiezen. Je zal wat vaker bij plantaardige voeding uitkomen, en minder vaak bij vlees – en als je dan toch voor vlees kiest, kan je ook hier voor de minste impact gaan. Producten met bio- of andere kwaliteitslabels en lokale voeding krijgen over het algemeen een betere Eco-Score, net als producten zonder verpakking of met een milieuvriendelijkere verpakking. De Eco-Score helpt je ook om producten met een hoge impact te vermijden, zoals voeding waarin niet-duurzame palmolie verwerkt is. Je hoeft zelf geen uitgebreide onderzoeken te doen om te weten wat de meest milieuvriendelijke keuze is: de Eco-Score toont dat in één duidelijk logo. En zo maak jij mee het verschil.

Dankzij de Eco-Score kun je vlot milieuvriendelijk kiezen, op basis van duidelijke en betrouwbare informatie. Download de Xtra-app voor Android of iOS en scan bij je volgende bezoek de streepjescode van je product. Lees hier meer over de Eco-Score.