Gira introduceert tastsensor 4: intuïtieve domotica met topdesign
Foto: Gira

Domotica is niet meer weg te denken uit moderne woningen. De onderdelen die je nodig hebt om je woning te automatiseren worden ook steeds gebruiksvriendelijker én eleganter. Een mooi voorbeeld is de nieuwe tastsensor 4 van Gira.

Wie eenmaal geproefd heeft van domotica, wil nooit meer terug. Neem nu een slimme thermostaat die de verwarming in elke kamer apart aanstuurt en daarbij rekening houdt met de buitentemperatuur: dat is niet alleen veel comfortabeler, maar je bespaart ook op je energierekening.

Het wordt ook steeds makkelijker om verschillende systemen te integreren, zoals verwarming, verlichting, zonwering en beveiliging. Daarvoor zorgen standaarden zoals KNX, een universele taal die makers van domoticasystemen gebruiken. Via KNX kunnen verschillende toestellen met elkaar communiceren en is niet voor elk apparaat een andere bediening nodig. Het is ook mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te bedienen met voorgeprogrammeerde functies. Denk bijvoorbeeld aan een instelling waarmee je de woonkamer klaarmaakt voor een avondje televisie: de zonwering of rolluiken gaan naar beneden en de verlichting wordt gedempt. Handiger dan alles manueel te doen, toch?

Gira introduceert tastsensor 4: intuïtieve domotica met topdesign
Foto: Gira

Comfort en elegantie

Er zijn verschillende opties om een KNX-systeem te bedienen, zoals bedieningscentrales met aanraakscherm en smartphone-apps. Veruit de elegantste is echter een aanraaksensor, zoals de nieuwe Gira tastsensor 4. Deze meet 9,5 x 9,5 cm, wat net iets groter is dan een lichtschakelaar. Net als een lichtschakelaar is hij bijzonder discreet. Dankzij de hoogwaardige materialen en de verschillende uitvoeringen past hij in elk interieur: hij is verkrijgbaar in de varianten glas zwart, glas wit, aluminium, aluminium zwart, edelstaal, zuiver wit glanzend, zuiver wit mat, matzwart, matgrijs, antraciet, of in een gecoate versie met brons. Het design kan perfect worden gecombineerd met de schakelaars van de Gira Esprit Metall serie, die dezelfde afmetingen hebben en in dezelfde kleuren verkrijgbaar zijn.

Makkelijk te bedienen

Afhankelijk van de variant kun je via de Gira tastsensor 4 maximaal acht functies bedienen. Je kan de functies die je hebt geprogrammeerd – bijvoorbeeld ‘televisie’ – als opschrift aanbrengen, zodat je meteen ziet welke knop voor welke functie dient. Het is zelfs mogelijk de gekozen functies via de Gira labelservice met een lasertechniek permanent op de tastsensor 4 te laten aanbrengen.

Zodra je een van de toetsen indrukt, krijg je onmiddellijk tactiele feedback. Je ‘voelt’ dus welke toets je hebt ingedrukt. Daardoor is een verkeerde bediening zo goed als uitgesloten. De tastsensor 4 bevat ook heldere led-lampjes. Deze leds tonen niet alleen de statusinformatie, ze zorgen ook voor oriëntatie in het donker en vergemakkelijken de bediening. De leds kunnen ook eenvoudig worden omgeschakeld van dag- naar nachtmodus, bijvoorbeeld als er minder lichtsterkte nodig is in een slaapkamer of de kinderkamer.

De Gira tastsensor 4 bevat een geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensor. Er is ook een aansluiting voor een externe temperatuursensor, bijvoorbeeld voor vloerverwarming. De Gira tastsensor 4 is bovendien toekomstbestendig, omdat hij via de Gira ETS Service-app kan worden bijgewerkt. Hij is ook al voorbereid op de versleutelde communicatie volgens de nieuwe KNX Secure standaard.

Meer weten over slimme en stijlvolle domotica? Ontdek de Gira tastsensor 4 en het volledige gamma van Gira..