De Britse autoriteiten hebben ondanks felle protesten onder de bevolking de alpaca Geronimo laten inslapen. De berglama had volgens de autoriteiten een ernstige ziekte.

Overheidspersoneel haalde Geronimo onder politiebewaking op bij een boerderij in Wickwar in South Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland.

Geronimo komt uit Nieuw-Zeeland en woonde sinds augustus 2017 in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft het dier herhaaldelijk positief getest op een vorm van rundertuberculose. Eigenaresse Helen Macdonald trok de betrouwbaarheid van die testen in twijfel en voerde een juridische strijd om Geronimo te redden.

Macdonald was niet de enige die de alpaca wilde behoeden voor een dodelijke injectie. Een petitie om het leven van het dier te sparen leverde bijna 150.000 handtekeningen op. Ook prominente Britten als tv-presentator Chris Packham en Stanley Johnson, vader van premier Boris Johnson, steunden volgens de Britse openbare omroep BBC de campagne om Geronimo te redden.

Betrouwbaar

Pro-Geronimo-demonstranten trokken begin augustus door het centrum van Londen en eisten dat het leven van de alpaca gespaard zou blijven. De autoriteiten lieten zich echter niet vermurwen. Volgens de verantwoordelijke overheidsdienst Defra was de test die bij het dier is afgenomen zeer betrouwbaar. Het beest diende te worden geruimd om verdere verspreiding van de dodelijke en besmettelijke ziekte te vermijden.

Ook media hebben veel aandacht besteed aan het lot van het dier. De dood van Geronimo was ‘breaking news’ bij omroep BBC. De populaire tabloid The Sun kopte ‘RIP Geronimo’ op de website en schreef dat het dier is omgebracht door ‘huurmoordenaars’ van Defra.

Betogers hadden eerder op de dag moeten toezien hoe de kleine lama bij de boerderij van Macdonald omringd door politiemensen in een voertuig werd geladen en afgevoerd. Bij het verblijf van de alpaca bleven spandoeken achter met opschriften als ‘Wij zijn Geronimo’.