Hele klassen mogelijk in quarantaine bij covid-besmetting
Foto: BELGAIMAGE

Als er meerdere besmettingen zijn in een klas of groep, of wanneer een leerkracht of kinderverzorgster positief test, kan het nodig zijn de volledige klas in quarantaine te plaatsen.

Dat blijkt maandagavond uit nieuwe richtlijnen van gezondheidsinstituut Sciensano. Bij meerdere besmettingen in een klas of groep, of wanneer een leerkracht of kinderverzorgster positief test, kan het nodig zijn de volledige klas of groep in quarantaine te plaatsen. ‘De leerkracht loopt immers rond, kan niet steeds afstand houden en mondmaskers zijn in de lagere school niet aangeraden’, klinkt het bij Sciensano. In die gevallen heeft het CLB de opdracht om het risico in te schatten. Elk hoogrisicocontact moet dan getest worden.

Bij één besmet kind worden de andere klasgenoten en leerkracht wel beschouwd als laagrisicocontacten. ‘Als er in de crèche, kleuter- of lagere school één kind covid-19 heeft, worden de andere klasgenoten en leerkracht beschouwd als laagrisicocontacten. Laagrisicocontacten moeten enkel getest worden als ze symptomen vertonen en moeten niet in quarantaine. Ze mogen dus verder naar school en naar hun andere activiteiten. Ze moeten wel contact vermijden met personen die een hoog risico hebben op zware symptomen van covid-19, zoals grootouders’, klinkt het.

Als er in een klas meer dan één geval is en de klas was nog niet gesloten, wordt de procedure gevolgd zoals beschreven in de beslisbomen. Samengevat zal de klas gesloten worden voor 7 tot 10 dagen als 2 leerlingen besmet raken binnen de 14 dagen, tenzij het epidemiologisch onderzoek uitwijst dat de besmettingen waarschijnlijk buiten de klas werden opgelopen.

Quarantaineplicht eindigt na één negatieve test

Sciensano verduidelijkt dat volledig gevaccineerde personen in de meeste gevallen vrijgesteld worden van quarantaine na een negatieve eerste test. ‘Zo’n vroege negatieve test sluit echter niet uit dat de persoon toch besmet werd en zich in de incubatieperiode bevindt. Daarom moet de eerste test vanaf nu steeds aangevuld worden met een tweede test, 7 dagen na het laatste risicocontact’, aldus Sciensano.

Omdat het risico in die situatie echter relatief klein is, moet de persoon in tussentijd niet in quarantaine blijven. Ook ongevaccineerde reizigers die terugkeren uit een rode zone in het EU-Schengengebied moeten nu tweemaal getest worden, maar de quarantaine eindigt nog steeds na de eerste negatieve test. Deze wijzigingen gaan in vanaf 31 augustus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig