Fietsende actievoerders houden auto’s even tegen op gevaarlijke kruispunten
De Hasseltse Kleine Ring, ter hoogte van de Diesterstraat. Foto: Sven Dillen

De Fietsersbond en andere actievoerders zetten hun eis voor een veiliger verkeer kracht bij door maandagavond op veertien plekken in Vlaanderen en Brussel gevaarlijke kruispunten te bezetten. Dat na het tragische ongeval dat vorige week twee jonge meisjes het leven kostte in Antwerpen.

In Gent werd het autoverkeer op het kruispunt van Einde Were en de Nieuwewandeling twee minuten geblokkeerd door een vijftigtal fietsers van onder andere Gents MilieuFront, Fietsersbond en Critical Mass. Met luid belgerinkel zetten zij hun actie kracht bij.

Op het kruispunt van de R40 met de Nieuwewandeling werd op 17 augustus een fietsster aangereden door een vrachtwagen. Ze reed op het fietspad, maar beide weggebruikers hadden groen licht. De dame verkeerde dagen in levensgevaar en ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis. ‘Dit kruispunt werd twee jaar geleden heraangelegd, maar de verkeersveiligheid werd maar voor de helft aangepakt’, zegt Wies Callens van de Fietsersbond.

‘Ondanks het positieve imago van fietsstad blijft fietsen in Gent gevaarlijk. Jaarlijks gebeuren er ruim 600 geregistreerde ongevallen binnen de Gentse gemeentegrenzen. Dit is niet alleen te wijten aan het toegenomen fietsverkeer, maar ook aan infrastructuur en een benadering die niet op de veiligheid van de actieve weggebruikers is gericht.’

‘Veiligheid zou moeten primeren op doorstroming’

In Mechelen werd actie gevoerd aan het Kardinaal Mercierplein. ‘Ook dit is zeker geen conflictvrij kruispunt’, zegt Jorre Vannieuwenhuyze, voorzitter van de Mechelse Fietsersbond. Een tiental leden van de Fietsersbond kropen er even in de gedaante van seingever om de vele voetgangers en fietsers te helpen bij het oversteken. ‘Wat in Antwerpen gebeurde, kan zich hier ook voordoen. Met deze actie hopen we beleidsmakers en wegbeheerders aan te zetten om kruispunten conflictvrij in te richten’, aldus de voorzitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig