camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 30 augustus 2021 om 16.55 uur

1 IS eist raketaanval op luchthaven Kaboel op

  afp

De islamistische terreurorganisatie IS heeft maandag de raketaanval op de luchthaven van Kaboel opgeëist.

Geciteerd door de Qatarese nieuwszender al-Jazeera scheef de terreurgroep op Telegram: ‘Bij de gratie Gods hebben soldaten van het kalifaat de Internationale Luchthaven van Kaboel met zes Katjoesja-raketten als doelwit genomen.’

Nieuws over de situatie in Afghanistan leest u hier.

2 Paralympische Spelen: Michèle George verovert opnieuw goud

  mgk

Michèle George heeft op de Paralympische Spelen in Tokio goud veroverd in de individuele freestylecompetitie (graad V) van de paradressuur. Het is haar zesde paralympische medaille, de tweede in Japan na haar gouden plak afgelopen donderdag in de individuele test.

De 47-jarige West-Vlaamse amazone noteerde met haar paard Best of 8 een score van 80,590. Ze haalde het voor de Nederlander Frank Hosmar (met Alphaville).

Op de Spelen van 2012 in Londen pakte ze ook tweemaal goud (individueel en individueel freestyle), vier jaar later behaalde ze in Rio de Janeiro goud (individueel freestyle) en zilver (individueel), met haar vorige paard Rainman.

Eerder op de dag was Manon Claeys in haar vrije kür (graad IV) goed voor brons, haar tweede derde plaats deze Paralympics na een eerste bronzen medaille in de individuele test.

3 Kardinaal Jozef De Kesel herneemt opdrachten na ziekte

  rr

Kardinaal Jozef De Kesel zal steeds meer van zijn taken hernemen na zijn ziekte. Dat meldt de persdienst van de Bisschoppenconferentie. De kardinaal, die nog aan het revalideren is, kreeg onlangs van zijn medisch team het goede nieuws dat er geen sporen van kanker meer te zien zijn.

In het voorjaar van 2020 werd bij kardinaal De Kesel darmkanker vastgesteld. Na een chemobehandeling, bestralingen en een operatie volgde een intensieve periode van revalidatie. De coronapandemie, die nagenoeg gelijktijdig met de ziekte van de kardinaal toesloeg, legde hem als risicopatiënt extra beperkingen op. In de mate dat zijn gezondheid het toeliet, bleef De Kesel toch zo veel mogelijk aan de slag.

Het is de wens van De Kesel om zijn opdrachten steeds meer te hernemen. Verplaatsingen zullen in een eerste periode wel nog beperkt moeten blijven, vanwege doorgaande bijwerkingen van de chemo.

4 Oppositie Sint-Truiden vreest ‘schimmige technische discussie’ over audit Veerle Heeren

De gemeenteraad van Sint-Truiden buigt zich vanavond over het onderzoek van Audit Vlaanderen naar de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). De oppositie vreest dat het auditrapport zo veel mogelijk achter de schermen besproken zal worden. ‘Het is duidelijk dat dit een manier is om dit snel-snel en achter de schermen onder de mat te vegen’, zegt Vooruit-fractieleider Gert Stas.

De inhoud van het auditrapport wordt in geheime zitting besproken. Daarna volgt een agendapunt van kennisname op de openbare zitting. Er zal geen debat volgen tijdens de openbare zitting, bevestigde voorzitter van de gemeenteraad Bert Stippelmans (CD&V) vorige week.

5 Rusland pleit voor conferentie om Afghaanse economie weer op te bouwen

Rusland wil dat er een internationale conferentie komt om de economie van Afghanistan weer op te bouwen na de machtsovername door de taliban. Dat heeft Zamir Kaboelov, de Russische ambassadeur in Afghanistan, maandag meegedeeld.

‘Alle rijke landen van de wereld moeten met vertegenwoordigers van de nieuwe Afghaanse autoriteiten samenkomen om de economische en sociale wederopbouw te bespreken’, zegt Kaboelov. Hij kijkt daarbij in de eerste plaats naar landen die troepen in Afghanistan hadden zitten. ‘Dat is een kwestie van eer en geweten.’

De ambassadeur benadrukt dat het niet de bedoeling is om geld over te maken aan de taliban. Hij denkt wel aan initiatieven om bijvoorbeeld de afghani, de nationale munt van Afghanistan, te ondersteunen.

Rusland laat ook weten achter het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron te staan, die een veilige zone in de Afghaanse hoofdstad Kaboel wil oprichten om humanitaire operaties uit te voeren.

‘Het is van groot belang dat alle factoren van een dergelijke zone worden besproken, maar we moeten in de eerste plaats ook begrijpen wat de taliban daarover denken’, deelde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov mee op een persconferentie.

6 Eerste stemronde levert Estland geen nieuwe president op

Alar Karis.  ap

Estland heeft voorlopig nog geen nieuwe president. De enige kandidaat voor de hoofdzakelijk ceremoniële functie heeft maandag bij de eerste stemronde in het parlement niet de vereiste tweederdemeerderheid gehaald.

Bij de geheime stemming in het parlementsgebouw in Tallinn kreeg de wetenschapper Alar Karis de steun van 63 van de 94 aanwezige parlementsleden. Er werden ook zestien blanco stemmen uitgebracht. Volgens de grondwet moeten 68 van de in totaal 101 volks­vertegenwoordigers voor de president stemmen.

Karis, die momenteel aan het hoofd staat van het nationaal museum, is de enige kandidaat om het nieuwe staatshoofd van het Baltische EU-land te worden. Hij werd naar voren geschoven door de huidige regering, die bestaat uit de liberale Hervormingspartij en de Centrumpartij. Beide partijen beschikken samen over 59 zetels.

Volgens de grondwet moet het parlement dinsdag opnieuw stemmen in een tweede en, indien nodig, een derde stemronde. In elke stemronde kunnen nieuwe kandidaten worden voorgedragen. Premier Kaja Kallas (Hervormingspartij) heeft al aangekondigd dat haar partij Alar Karis zal blijven steunen.

7 Vaccin vermindert risico op besmetting en maakt gevaccineerde minder besmettelijk

Wie gevaccineerd is, loopt een lager risico op besmetting en wordt in één beweging ook minder besmettelijk als hij of zij toch besmet raakt. Dat blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano, dat gepubliceerd werd in het internationale vaktijdschrift Vaccine. Belangrijke kanttekening: de bevindingen werden gedaan voor de deltavariant in ons land dominant werd.

Voor het onderzoek vergeleek Sciensano het risico op een positieve test van 8.000 gevaccineerde hoogrisicocontacten met dat van 282.000 ongevaccineerde hoogrisicocontacten. Volledige vaccinatie met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna) vermindert de kans op besmetting met 74 tot 85 procent, bleek daaruit. Omdat rekening gehouden wordt met alle positieve testen, dus ook van personen die geen symptomen vertoonden, ligt de graad van bescherming iets lager dan in studies naar de bescherming tegen symptomatische ziekte.

Wie gevaccineerd is, geeft het virus bovendien minder vaak door, blijkt uit besmettingen tussen 990 personen met een infectie na volledige vaccinatie en hun ongevaccineerde hoogrisicocontacten. De gevaccineerden gaven het virus 52 tot 62 procent minder vaak door dan ongevaccineerden. Als het hoogrisicocontact wél gevaccineerd is, zijn er ongeveer 90 procent minder besmettingen.

Omdat dit onderzoek werd uitgevoerd voor de deltavariant dominant werd in ons land, roept Sciensano wel op tot voorzichtigheid. De onderzoekers sluiten niet uit dat de bescherming tegen deze variant minder effectief is.

De gegevens waarop Sciensano een beroep deed, zijn afkomstig van de testresultaten en gegevens van contactopsporing uit de periode van eind januari tot eind juni 2021. In die periode werd er wat betreft quarantaineregels geen onderscheid gemaakt tussen personen die reeds volledig gevaccineerd waren en personen die nog geen vaccin kregen: na een hoogrisicocontact volgde voor iedereen quarantaine en twee PCR-testen.

8 Vooruit nodigt Khattabi uit naar Kamercommissie over watersnood

Regeringspartij Vooruit vraagt minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) om woensdag naar de Kamercommissie Binnenlandse Zaken af te zakken voor een toelichting over de watersnoodramp van midden juli. ‘Om nieuwe klimaatrampen te vermijden ligt er werk op de plank van de minister van Klimaat’, vinden Kamerleden Melissa Depraetere en Kris Verduyckt.

De federale parlementsleden kunnen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) komende woensdag voor het eerst ondervragen over de zware overstromingen van midden juli, die vooral Wallonië en de provincie Limburg troffen. De vergadering vindt plaats nog voor het parlementair reces ten einde is en komt er op vraag van oppositiepartij N-VA, maar ook voor Vooruit komt de zitting ‘niets te vroeg’, zegt fractieleidster Depraetere. ‘De solidariteitsstroom die onmiddellijk op gang kwam in ons land was hartverwarmend om te zien. Maar de coördinatie en de aansturing van de crisishulp is soms echt bedroevend.’ Volgens de partij leven veel gezinnen nog noodgedwongen in een tentje in eigen tuin en zullen heel wat mensen niet voor de winter terugkunnen naar hun huizen.

De socialisten kijken echter ook in de richting van Khattabi. ‘De intense regenstromen in Europa zijn een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde. Klimaatexperts voorspellen dat dergelijke stormen tot veertien keer meer zullen voorkomen tegen het einde van deze eeuw als de uitstoot van broeikasgassen niet snel drastisch wordt verlaagd’, klinkt het.

Vooruit vraagt Khattabi om woensdag in de Commissie Binnenlandse Zaken uit te leggen welke concrete acties ze wil ondernemen om de Europese Green Deal waar te maken.

9 Henri d’Udekem d’Acoz (87), oom van koningin Mathilde, overleden

In de nacht van zondag op maandag is in Proven bij Poperinge graaf Henri d’Udekem d’Acoz overleden. De oom van koningin Mathilde was burgemeester van Proven, Proven-Krumbeke en Poperinge.

Henri d’Udekem d’Acoz werd geboren in Proven, deelgemeente van Poperinge, op 27 november 1933 als oudste zoon van baron Charles d’Udekem d’Acoz en Suzanne van Outryve d’Ydewalle. ‘Nonkel Henri’ verdiepte zich in lokale politiek voor CVP en later CD&V. Van 1960 tot 1970 was hij burgemeester van Proven en tussen 1970 en 1976 van Proven-Krombeke. Daarna werd hij nog burgemeester van Poperinge tussen 1982-1983 en 1995-2005. In 2005 huwde hij met jonkvrouw Marie-Madeleine Kervyn d’Oud Mooreghem.

10 Bijna 14.000 tijdelijk werklozen in juli door noodweer

Het slechte weer in juli, met als dieptepunt de zware overstromingen, heeft voor bijna 14.000 mensen geleid tot tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

In totaal 13.946 werknemers kregen in juli een vergoeding in het kader van tijdelijke werkloosheid gelinkt aan ‘de uitzonderlijke weersomstandigheden in juli’, aldus de RVA. Een eerste groep van 9.466 werknemers (van wie 58 procent woont in het Waals Gewest of in de Duitstalige Gemeenschap) was tijdelijk werkloos wegens slecht weer. Daarnaast waren er 4.480 werknemers (van wie 89 procent uit het Waals Gewest of de Duitstalige Gemeenschap) die een uitkering kregen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Ook wie thuis zwaar getroffen werd door het noodweer, kon in juli tijdelijke werkloosheid aanvragen. ‘De slachtoffers van deze historische overstromingen mogen niet dubbel getroffen worden’, kondigde minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) aan na de overstromingen van midden juli. De mogelijkheid werd geboden aan wie ernstige schade had geleden en de facto niet in staat was te gaan werken, omdat ze voorrang moesten geven aan het vinden van een nieuwe woning, het schoonmaken of herstellen van hun woning, het regelen van de schade of het vinden van alternatieve vervoermiddelen, legde de minister uit.

In totaal waren er in juli 194.550 mensen minstens een dag tijdelijk werkloos. Dat is bijna een halvering (-45 procent) tegenover juli 2020, toen er door de coronapandemie veel tijdelijk werklozen waren.

De RVA gaf in juli uitkeringen aan 308.585 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, 7,2 procent minder dan in juli vorig jaar.

Binnenland
 1. Video Coronablog | Vandenbroucke: ‘Strengere maatregelen zouden beter zijn’
 2. Pro League grijpt in op vraag van Overlegcomité: ‘Geen drank of eten meer in de tribunes’
 3. Experts na beslissingen Overlegcomité: ‘Het is altijd te laat’
 4. Welke gevolgen hebben de besluiten van het Overlegcomité? Uw vragen beantwoord
 5. KBVB en Sun Reizen aansprakelijk voor campingflop op WK 2014
 6. Video Frank Vandenbroucke ontgoocheld na Overlegcomité: ‘Teleurstellend compromis’
 7. Dit heeft het Overlegcomité beslist: mondmaskers vanaf zes jaar, week extra kerstvakantie
 8. Video Alexander De Croo na Overlegcomité: ‘Hele systeem kraakt, dus maatregelen nodig’
 9. Ook op intensieve zorg is de piek mogelijk bereikt
 10. ‘Voor ons is dit de zwaarste golf tot nu toe’
 11. Eindelijk duidelijkheid over quarantaine en isolatie met jonge kinderen
 12. Dit ligt op tafel bij het Overlegcomité
 13. Gemeente Zedelgem verwijdert omstreden oorlogsmonument na internationaal advies
 14. Stijging op intensieve zorg, mogelijk plateau in ziekenhuisopnames
 15. Oud-minister Jos Dupré overleden
 16. ‘Afstandsonderwijs in de lagere school is fictie’
 17. Politiebonden verwerpen voorstel Verlinden : 37,5 euro extra per maand voor inspecteurs niet genoeg
 18. Derde prik dit jaar enkel nog met Moderna, vanwaar deze omschakeling?
 19. Minister Diependaele wil frietkoten beschermen als monument

De podcasts van De Standaard