Sociaaldemocraat wint eerste debat voor Duitse verkiezingen
Volgens een peiling was Olaf Scholz (SPD) de winnaar van het debat. Foto: EPA-EFE

Het was een primeur, aldus Duitse media: geen duel, maar een debat met de drie belangrijkste rivalen bij de verkiezingen van eind september live op televisie. En volgens een peiling meteen na afloop was de sociaaldemocraat Olaf Scholz (SPD) de winnaar.

Scholz, Armin Laschet van het conservatieve blok CDU/CSU en Annalena Baerbock van de Groenen kruisten zondagavond de degens. Er was met spanning naar het debat uitgekeken, want in de opiniepeilingen doen de drie amper voor elkaar onder. En ook dat is uniek, want vorige verkiezingen ging het steeds tussen christendemocraten en sociaaldemocraten.

Sociaaldemocraat wint eerste debat voor Duitse verkiezingen
Foto: AFP

Baerbock ging dan ook in de aanval. Het Groenen-kopstuk verweet de huidige grote coalitie van CDU/CSU en SPD een beleid van afwachten, waardoor Duitsland er niet op vooruit is gegaan. Ze wil het land vernieuwen en klimaatneutraal maken.

SPD voor eerst in 15 jaar populairder

SPD heeft in de peilingen ongeveer 23 procent van de kiezers achter zich. De CDU/CSU van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel staat op 22 procent en is nu voor het eerst in vijftien jaar minder populair dan de sociaaldemocraten. De Groenen kunnen momenteel op 18 procent van de stemmen rekenen.

Laschet is bij de christendemocraten de beoogde opvolger van Merkel, die zestien jaar het land leidde. Hij wordt echter achtervolgd door meerdere incidenten die zijn imago flink hebben aangetast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig