De VS hebben zondag een militaire aanval uitgevoerd in Kaboel. Een drone elimineerde een voertuig waarin een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat Khorasan (IS-K) gezeten zou hebben. Na eerdere berichten in de media, hebben de VS nu zelf toegeven dat er mogelijk ook burgerslachtoffers zijn gevallen.

Het Amerikaanse leger geeft toe dat er meldingen zijn van burgerslachtoffers na een droneaanval op IS-K-doelwitten in Kaboel. Aanvankelijk klonk het dat daarvan ‘geen aanwijzingen’ waren. Nu zegt woordvoerder Bill Urban van Central Command, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten: ‘We zijn op de hoogte van berichten over burgerslachtoffers na onze aanval op een voertuig in Kaboel vandaag. We zouden diep bedroefd zijn door elk mogelijk verlies van onschuldige levens.’

De ‘krachtige explosies’ nadat de droneaanval het voertuig trof zouden erop wijzen dat de terroristen ‘grote hoeveelheden explosieven’ bij zich hadden, klinkt het verder. ‘Mogelijk hebben die bijkomende slachtoffers veroorzaakt. De aanval vond plaats in een drukke woonwijk en zou ook een huis beschadigd hebben.

Persagentschap AP berichtte eerder al dat er een kind om het leven zijn gekomen, maar dat werd niet bevestigd. Een inwoner van de wijk Khaje Bughra vertelde aan CNN dan weer dat negen van zijn familieleden om het leven kwamen, onder wie zes kinderen. De jongste was een tweejarig meisje. ‘Wij zijn een gewone familie, wij zijn geen IS en dit was een familiehuis, waar mijn broers woonden met hun gezinnen.’

‘Aanslag verijdeld’

Zondagmiddag waren er meldingen van explosies ten noorden van de luchthaven van Kaboel. Getuigen hoorden een ontploffing in de Khuwja Bughra-wijk en er was sprake van een explosie in een woonblok. Op beelden is te zien hoe er in het stadsdeel zwarte rook opstijgt.

‘Amerikaanse strijdkrachten voerden vandaag een onbemande luchtaanval uit op een voertuig in Kaboel, waardoor een IS-K-dreiging voor de internationale luchthaven Hamad Karzai werd geëlimineerd’, zei Bill Urban, woordvoerder van Centcom, het Amerikaanse commando in het Midden-Oosten, aan CNN. Aangezien er na de raketinslag een omvangrijke secundaire explosie plaatsvond, zat er volgens het Amerikaanse leger in de auto waarschijnlijk een grote hoeveelheid springstof en werd dus een aanslag verijdeld.

Ook de taliban bevestigden aan AP dat de Verenigde Staten een luchtaanval pleegden, volgens Zabihullah Mujahid ging het om een aanval op een zelfmoordterrorist in een voertuig op weg naar de luchthaven.

De taliban lieten later nog weten de droneaanval te veroordelen. Volgens de groepering schond het de soevereiniteit van Afghanistan. Woordvoerder Bilal Kareemi zei aan CNN dat het ‘niet juist is om operaties uit te voeren op andermans grondgebied’ en dat de VS de taliban hadden moeten inlichten. ‘Telkens wanneer de VS dergelijke operaties uitvoert, veroordelen wij ze.’

Aanslag luchthaven

President Joe Biden waarschuwde zondagochtend Amerikanen nog om uit de buurt te blijven van de luchthaven in Kaboel vanwege een ‘specifieke, reële dreiging’. Biden noemde ‘een aanslag binnen 24 tot 36 uur zeer waarschijnlijk’.

Donderdag kwamen bij een aanslag bij de luchthaven van Kaboel van IS-K dertien Amerikaanse soldaten en mogelijk 170 Afghaanse burgers om het leven.

De voorbije weken zijn meer dan 112.000 mensen uit het land geëvacueerd. De Amerikaanse troepen zouden op 31 augustus Afghanistan verlaten. In principe is dat de deadline voor de evacuatiemissie, maar de meeste westerse landen hebben hun evacuaties inmiddels voltooid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig