Meer dan 500 bootvluchtelingen aangekomen op Lampedusa
Deze achttien migranten kwamen gisteren in een houten bootje aan op het Italiaanse Lampedusa. Foto: reuters

Op het Italiaanse eiland Lampedusa in de Middellandse Zee zijn zaterdag 539 mensen met houten bootjes aangekomen. Het gaat om een van de grootste aantallen sinds lang, meldt burgemeester Totò Martello.

Italiaanse patrouilleschepen hadden een overvolle vissersboot met migranten opgemerkt, zo’n vijftien kilometer voor de kust, meldt persbureau Ansa. Later kwamen er nog meer mensen aan op het eiland Lampedusa.

Aan boord zaten volgens de eerste officiële informatie zeker 3 vrouwen en 29 niet-begeleide minderjarigen. Ze kwamen vooral uit Noord- en West-Afrikaanse landen, maar ook uit Bangladesh en Syrië, aldus Flavio Di Giacomo, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie. Ze vertoonden tekenen van geweld, zei hij nog.

Volgens mediaberichten is het aantal migranten in het eerste opvangcentrum op Lampedusa na de aankomst van zaterdag gestegen tot meer dan 1.200. Het centrum heeft slechts plaats voor ongeveer 250 migranten.

Uit cijfers van de VN blijkt dat er dit jaar tot nu toe ongeveer 1.040 migranten zijn omgekomen in het centrale deel van de Middellandse Zee. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben sinds begin januari ongeveer 38.000 bootvluchtelingen de Italiaanse bodem bereikt, tegenover ongeveer 18.000 in dezelfde periode vorig jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig