Taliban roepen vrouwelijk gezondheidspersoneel naar het werk
Deze vrouwen ontvluchtten Afghanistan richting Abu Dhabi. Foto: afp

In Afghanistan hebben de radicaalislamitische taliban alle vrouwen die in de openbare gezondheidssector actief zijn, opgeroepen weer aan het werk te gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid vraagt alle vrouwelijke medewerkers in Kaboel en de provincies om naar de werkplek terug te keren, zo tweette talibanwoordvoerder Sabiullah Mudjahid vrijdagavond. Niets staat de uitoefening van hun job in de weg.

Het is nog altijd onduidelijk of vrouwen in Afghanistan na de machtsovername door de taliban opnieuw hun beroepen zullen kunnen uitoefenen. Alleen voor de vrouwen in de gezondheidssector en het onderwijs kwamen er concretere toezeggingen.

In de gezondheidssector kwamen er berichten uit het noorden van het land dat vroedvrouwen niet meer mochten deelnemen aan vergaderingen met mannelijke artsen. Tijdens de talibanheerschappij tussen 1996 en 2001 mochten vrouwen niet behandeld worden door mannelijke dokters, waardoor hun toegang tot gezondheidszorg drastisch werd ingeperkt.

Tijdens een persconferentie zei Sabiullah Mudjahid deze week dat werkende vrouwen thuis moeten blijven, tot er nieuwe regels zijn. Hun loon zou wel worden doorbetaald. Het was onduidelijk of de zegsman alleen sprak over vrouwen met een job in regeringsinstanties of ook over vrouwen in privébedrijven.

Voedselonveiligheid

De VN waarschuwen intussen voor voedselonveiligheid. De rurale gemeenschappen in Afghanistan worden zwaar getroffen, weet de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Oorzaak is niet alleen de droogte. Er is ook de coronapandemie en het feit dat veel mensen op de vlucht zijn geslagen door het offensief van de taliban, die intussen de controle over Afghanistan in handen hebben.

Liefst 14 miljoen Afghanen, onder wie twee miljoen kinderen, worden momenteel geconfronteerd met een acute voedselonveiligheid. Dat is één op de drie Afghanen. Drie miljoen dieren zijn bedreigd.

‘Als we geen hulp verlenen aan hen die het hardst getroffen worden door de enorme droogte, zullen velen hun boerderijen moeten verlaten’, zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO. ‘Dat dreigt de voedselonveiligheid nog te vergroten en de stabiliteit in Afghanistan komt er nog meer door onder druk.’

lees ook: Taliban krijgen geen bestuur overeind

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig