camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Radar album 

Pijn pareren met pracht. De beste albums van de week

Op zijn vierde album dompelt Gertjan Van Hellemont van Douglas Firs zich onder in blijdschap én verdriet.

zaterdag 28 augustus 2021 om 3.25 uur

Kleine liedjes, grote emoties: Douglas Firs. rr

1Douglas Firs

Heart of a mother

In één week tijd kreeg Gertjan Van Hellemont te horen dat hij vader werd en dat zijn moeder nog maar enkele weken te leven had. Zijn gevoelens daarbij kanaliseerde hij in kleine liedjes die grote emoties balsemen met de ­zoete americana van zijn band. De ­huiselijke eerlijkheid is haast tastbaar, de pijn wordt gepareerd met pracht.

2Andrew Cyrille

The news

Luister scherp en u zult het merken: Andrew Cyrille heeft in het titelnummer inderdaad een krant over zijn drums gespreid, en creëert met brushes subtiele ritselklanken. De freejazzdrummer was in de jaren 60 een pionier van de avant-garde, en beleeft de jongste ­jaren een revival met subtiel maar o zo origineel drumspel. Met Ben Street (bas), Bill Frisell (gitaar) en David ­Virelles (piano) heeft hij drie top­muzikanten aan zijn zijde.

3Villagers

Fever dreams

Na zes platen als timide folkie is Conor O’Brien ontbolsterd tot een weelderige soulkoning. Of toch in zijn ­gedachten. Nog steeds zingt hij je toe met de troostende stem van een goede vriend, maar zijn songs kleedt hij ­almaar somptueuzer aan. Alsof hij ­Marvin Gayes exuberante soulplaat What’s going on naar de kroon wil ­steken.

4Devendra Banhart & Noah Georgeson

Refuge

Devendra Banhart laat zijn dromerige ­gitaargepluk en typerende humor achterwege, ten voordele van neoklassiek en ambient. De blazers en strijkers ­absorberen schijnbaar moeiteloos alle achtergrondruis. In slaap vallen bij de meditatieve muziek van Refuge lijkt ­onvermijdelijk – dat is een compliment.

5Goldband

Betaalbare romantiek

Na hun doorbraakhit ‘Alles kapot’ lossen de noorderburen van Goldband hun debuutalbum. De Nederlandstalige synthpop op Betaalbare ­romantiek baadt in de overgave aan de liefde en de nacht. Het ene resulteert in overdreven eighties-klanken, het andere in speelse techno. Het pleistergips waaraan ze hun naam ontlenen belooft ‘een mooi glad eindresultaat’: Goldband maakt dat waar.

6 Yong Yello

Marcel & Het magnetisme van de goot

De geur van verschaald bier walmt uit het debuut van Yong Yello, een verhaal over drank en scheefpoeperij. Dat hebt u al eerder gehoord, maar de melodieën en arrangementen niet. Yello Staelens, de huisproducer van Glints, rolt de raps uit op een tapijt van strijkers of mikt er tenorsaxen en koren tussen, alsof hij een soundtrack maakt én tegelijk op de Ultratop mikt.

7George Harrison

All things must pass


Dit driedubbele album verscheen eind 1970 en werd beschouwd als George Harrisons soulvolle bevrijding van het Beatles-juk. Om de vijftigste verjaardag te vieren zijn de songs nu ­geremasterd: een goeie stereoketen volstaat om te horen dat de baslijnen meer vooraan zitten en dat Harrisons stem dikker aangezet is. Het is een genot om deze zwaar geproduceerde muziek in haar naakte vorm te horen.

8Nas

King’s disease II

De jongen die in 1994 debuteerde met Illmatic en meteen zijn naam in de geschiedenisboeken van de rap schreef, nadert de vijftig. Op zijn veertiende album klinkt hij als een gelouterd man die wil praten met én luisteren naar de jeugd. ‘Gewoon twee mannen in de studio, real shit’, pochte producer Hit-Boy bij de release. Hij had gelijk.

9Max Richter

Exiles

Exiles bevat muziek die de Britse componist en pianist Max Richter schreef tussen 2015 en 2019, over de boot die in april 2015 zonk voor de Libische kust met 800 vluchtelingen aan boord. De achttien stukjes zijn kort, zacht en atmosferisch. Richter verbindt pijn met schoonheid, en eindigt in hoop.

10Ty Segall

Harmonizer

In navolging van King Gizzard etaleert nu ook die andere productieve gitaarheld, Ty Segall, zijn voorliefde voor synths en drumcomputers. De plaat scheurt voorbij, terwijl riffs en beats enthousiast in het rond beuken. Een verfrissende aanpak voor een gitaargoeroe die nog niet is uitgespeeld.

De podcasts van De Standaard