Assisenproces over moord op Julie Van Espen start in december
Foto: rr

In het najaar staan bij het hof van assisen in Antwerpen vier processen ingepland. De meest in het oog springende zaak is die van Steve Bakelmans (41), die beschuldigd wordt van de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. Hij staat in december terecht.

Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019. Ze was thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, maar kwam daar nooit aan. Een dag later werd haar bebloede kledij en fietsmand teruggevonden in de omgeving van het Albertkanaal in Merksem.

Op camerabeelden in de buurt was een man te zien met haar fietsmand in zijn handen. Hij werd geïdentificeerd als Steve Bakelmans en kon op 6 mei gearresteerd worden. Diezelfde dag werd ook het lichaam van de studente uit het Albertkanaal gehaald. Bakelmans bekende dat hij Julie gedood had, omdat ze zich hevig verzet had toen hij haar wilde verkrachten.

• Eén jaar na moord die schokgolf veroorzaakte: hoe Julie Van Espen uitgroeide tot een symbool

De veertiger werd al meermaals veroordeeld. Hij was op vrije voeten in afwachting van een verkrachtingszaak die nog voor het hof van beroep moest komen. De behandeling van het dossier liet echter lang op zich wachten. Bakelmans werd voor die feiten uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling, maar toen was het voor Julie Van Espen al te laat.

Op woensdag 8 december wordt de volksjury voor zijn assisenzaak samengesteld. Het eigenlijke proces start op maandag 13 december en zal volgens de planning tot 21 december in beslag nemen.