‘Uit de klauwen van de taliban’: foto van huppelend meisje in Melsbroek gaat de wereld rond
Een Reuters-fotograaf kon dit huppelende meisje woensdag vastleggen op beeld. Foto: REUTERS

Een foto van een gezin dat woensdag aankwam op de militaire luchthaven van Melsbroek na evacuatie uit Kaboel, gaat de wereld rond. Het beeld van het huppelende meisje toont het geluk van diegenen die tijdig uit Afghanistan konden ontsnappen.

Het gezin met twee jonge kinderen landde woensdag in Melsbroek vanuit Islamabad. Nadat het meisje uit het vliegtuig was uitgestapt, huppelde ze vrolijk op het tarmac van de luchthaven, een beeld dat werd vastgelegd door fotografe Johanna Geron van persagentschap Reuters.

Het hoopvolle beeld staat in schril contract met de foto’s die ons bereiken uit Kaboel, waar mensen bang afwachten of ze de taliban kunnen ontvluchten, en wordt dan ook gretig gedeeld op sociale media, ook in het buitenland.

Dat deed ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), met de boodschap ‘uit de klauwen van de taliban’. Hij haalde de foto ook aan op de persconferentie die donderdagochtend gehouden werd over het stopzetten van operatie Red Kite.

‘Het zijn intense dagen geweest. Voor ons een beetje, voor de mensen in Afghanistan nog veel meer. Mij gaan twee beelden bijblijven: dat van een comedian die met de taliban lacht tot net voor zijn executie en een huppelend meisje op de luchthaven van Melsbroek. Allebei lachten ze, maar met heel andere afloop’, zei Mahdi.

Maar het beeld wordt ook misbruikt, zo signaleert het Twitteraccount ‘Arbiter of Tweets’. Bij de Russische staatspropaganda RT kozen ze net deze foto uit om te waarschuwen voor mogelijke terroristen onder de évacués. Daarvoor werden met Photoshop raketten toegevoegd aan de bagage van de ouders, wat slechts met een minieme disclaimer wordt aangegeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in