Niet-gevaccineerde Belgen knuffelen meer dan wie wel gevaccineerd is
Themabeeld. Foto: Shutterstock.com

Dat ze niet beschermd zijn tegen covid-19 houdt veel Belgen niet tegen om toch opnieuw te kussen, knuffelen en feesten. Zo blijkt althans uit de laatste bevraging van de Grote Coronastudie. Al zijn ze wel minder vaak bereid hun vaccinatiestatus te delen.

Zo’n 13.000 Belgen namen deel aan de 42ste ronde van de Grote Coronastudie van UAntwerpen. Dat zijn er 1.000 minder dan bij de bij de vorige bevraging.

Uit hun antwoorden blijkt een grote bereidheid om de vaccinatiestatuste delen, al hangt het er wel vanaf of ze gevaccineerd zijn. Zo zijn bijna alle gevaccineerden bereid hun status te delen met familie, vrienden en collega’s, al dan niet spontaan. Bij de niet-gevaccineerden wil één op de vier dit niet delen met collega’s en één op de acht niet met familie en vrienden. Dit kan mogelijk voor spanningen op de werkvloer zorgen, aangezien een meerderheid van de gevaccineerden verwacht dat collega’s open zijn over hun vaccinatiestatus.

Deelnemers die niet gevaccineerd zijn, hebben ook meer fysieke contacten: er wordt meer gezoend, geknuffeld en handen geschud. Bij gevaccineerden blijft dat beperkt tot familieleden en vrienden, niet-gevaccineerden geven vaker ook hun collega’s en kennissen een hand of zoen.

Langzaamaan gaan meer deelnemers (twaalf procent) opnieuw feesten. Voornamelijk niet-gevaccineerden woonden de afgelopen maand een feest met een vijftigtal personen bij.

Dat veel deelnemers aan de studie voor vaccinatie zijn, blijkt ook uit de vaccinatiestatus van hun kinderen. Bijna alle 16- en 17-jarigen en 12- tot 15-jarigen (91 procent) waarvan de ouder de enquête invulde, kreeg al minstens één dosis. Maar ook enkele kinderen van niet-gevaccineerde deelnemers lieten zich inmiddels vaccineren: 5/21 in de groep 16- tot 17-jarigen en 1/25 bij de 12- tot 15-jarigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in