Wat bepaalt de keuze voor een werkgever?

Welke criteria zijn belangrijk bij de keuze voor een werkgever? Is dat toch vooral loon of spelen andere elementen mee? Feit is dat de impact van corona al bij al eerder beperkt blijft.

De resultaten komen van de employer brand research 2021 van Randstad, een onderzoek naar het imago van werkgevers bij 14.100 respondenten tussen 18 en 65 jaar. Zij konden alle criteria aanduiden die voor hen belangrijk waren bij een werkgever.

Het criterium ‘loon en voordelen’ blijft onbedreigd de belangrijkste driver en behoudt de historisch grote voorsprong op ‘werksfeer’ en ‘werkzekerheid’. De drijfveer ‘balans werk-privé’ staat op vier.

CORONA

Een aantal nieuwe criteria (zoals veiligheid en thuiswerk) die weerslag hebben op de coronasituatie werden bij deze editie van het onderzoek toegevoegd. Beide criteria vatten plaats in het midden van de rangschikking. Ze wegen niet zwaar door, maar zijn zeker ook niet marginaal. Een coronaveilige werkplaats staat op negen, thuiswerk op elf. Maar corona zorgt dus niet voor een (grote) verandering van de criteria waarom men voor een specifieke werkgever kiest.

Ook onderaan de lijst zijn er geen relevante verschuivingen. Zo blijft het criterium corporate social responsibility (CSR) onveranderd. Maar mogelijk brengt de aandacht voor de klimaatpolitiek hier binnenkort verandering in.

WELKE CRITERIA ZIJN BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VOOR EEN WERKGEVER?

 1. Loon en voordelen: 67%
 2. Werksfeer: 61%
 3. Werkzekerheid: 61%
 4. Balans werk-privé: 58%
 5. Toekomstperspectieven: 49%
 6. Financiële gezondheid: 46%
 7. Locatie bedrijf: 45%
 8. Jobinhoud: 43%
 9. Opleidingen: 39%
 10. Coronaveilige werkomgeving: 39%
 11. Thuiswerk: 38%
 12. CSR: 34%
 13. Goede reputatie: 31%
 14. Diversiteit: 28%
 15. Sterk management/leiderschap: 27%
 16. Nieuwste technologieën: 23%

Ter info: meerdere antwoorden waren mogelijk.


Bron: Jobat.be