Minder politieke benoemingen in raad van bestuur VRT
Minister van Media Benjamin Dalle

Het aantal politiek benoemde zetels in de raad van bestuur van de VRT daalt van twaalf naar acht. Dat meldt minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

In de praktijk zal het erop neerkomen dat CD&V, N-VA, Open VLD en Vlaams Belang een zetel verliezen. Daardoor houdt die laatste partij net als CD&V, Open VLD, Vooruit en Groen maar één vertegenwoordiger over, terwijl Vlaams Belang in het parlement groter is.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken liet al via Twitter weten het niet eens te zijn met deze aanpassing. Hij vindt dat het de verkiezingsuitslag niet volgt. ‘Poetin zou trots zijn op deze zet om de democratische invloed van de oppositie te beperken’, klinkt het onder meer.

Dalle is het daar niet mee eens. ‘Dat is natuurlijk van de pot gerukt’, zei hij donderdagochtend op Radio 1. ‘Vlaams Belang zal inderdaad op basis van de huidige kiesresultaten van twee naar één zitje gaan. Dat vinden wij niet uit, dat zijn de systemen van proportionele vertegenwoordiging. Dat geldt trouwens ook voor mijn eigen partij: CD&V gaat ook van twee naar één.’

‘We moeten als politiekers minder met onszelf bezig zijn’, aldus Dalle. ‘Het gaat om de toekomst van ons medialandschap.’ Hij wil een modern, performant mediabedrijf zien.

Vier onafhankelijke bestuurders

Naast de acht bestuurders die worden voorgedragen vanuit de fracties van het Vlaams Parlement, komen er vier onafhankelijke bestuurders, blijkt uit het voorontwerp van decreet. Het zal gaan om personen met relevante expertise rond het algemeen bestuur van de omroep of experts van de audiovisuele mediasector en het mediabeleid. Er komt een open oproep waarvoor iedereen zich kandidaat zal kunnen stellen.

De voorzitter van de raad van bestuur wordt, zoals vandaag het geval is, gekozen uit de ‘politieke’ leden van de raad. De ondervoorzitter zal door de onafhankelijken worden aangeleverd.

Het decreet voert nog enkele andere wijzigingen in. Zo komt er een sterkere betrokkenheid van de raad van bestuur bij de benoeming en het ontslag van de gedelegeerd bestuurder. Ook worden bestuurders meer discretie gevraagd. Dalle vindt dat de interne discussies op de raad van bestuur in het verleden te vaak in de media kwamen.

Na goedkeuring in het parlement zal er een nieuwe raad worden samengesteld.