Ewoud Vromant na nachtmerrie in Tokio: ‘Zelfs van mijn concurrenten mocht ik de finale rijden’
Foto: REUTERS

De Paralympische Spelen zijn voor para-wielrenner Ewoud Vromant (MC2) begonnen met een nachtmerrie. De 37-jarige wereldkampioen verpulverde donderdagochtend zijn eigen wereldrecord in de reeksen van de 3 km individuele achtervolging op de Paralympische Spelen in Tokio met zes seconden, maar werd nadien gediskwalificeerd voor de positie van zijn zadel.

Het wereldrecord stond sinds januari vorig jaar op naam van wereldkampioen Vromant in een tijd van 3:36.322, maar donderdag doken maar liefst drie van zijn concurrenten op de velodrome van Izu onder die toptijd: zowel zijn grote Franse concurrent Alexandre Leaute, als de Australiër Hicks en de Japanner Shota verbraken het vorig wereldrecord van Vromant. Maar toen kwam de sterke beer uit Herzele en ondanks een valse start knalde hij nadien onweerstaanbaar naar 3:30.290.

Een verbetering van zijn eigen toptijd met bijna zes seconden en maar liefst anderhalve seconde sneller dan de Fransman Leaute. Om 8u27 Belgische tijd (15u27 Japanse tijd) had Vromant om het goud moeten strijden met Leaute, maar twee uur later volgde een ijskoude douche. Onze landgenoot en topfavoriet voor goud werd gediskwalificeerd omdat hij te weinig zijn zadel gebruikt zou hebben.

‘Ontgoocheld’

‘Het is moeilijk om dit te verwerken’, vocht Vromant achteraf tegen zijn tranen. ‘Ik heb volgens de UCI het zadel van mijn fiets niet gebruikt. Dat is een regel omwille van de veiligheid. Ik ben het uiteraard niet eens met die beslissing. We hebben alles uit de kast gehaald om te bewijzen dat hun oordeel niet klopte. Zelfs de Fransman Alexandre Leaute die tegen mij de finale zou rijden en de Australiër Darren Hicks die in mijn plaats de finale reed, zijn de tegen de UCI gaan zeggen dat ze er geen probleem mee hadden dat ik de finale zou rijden. Maar de jury kwam niet terug op hun beslissing.’

Ik ben niet boos, maar wel enorm ontgoocheld. Ik was er zo dichtbij. Het even geduurd vooraleer het besef kwam. Pas toen ik mijn vrouw en kinderen aan de lijn kreeg ik het echt moeilijk. Zij hadden er ook zo enorm naar uitgekeken.’

Vromant reed nochtans de perfecte race. Drie concurrenten verbeterden eerst zijn wereldrecord, maar onze 37-jarige landgenoot had het laatste woord en ging nog flink onder de tijd van zijn rivalen. ‘Alles was perfect verlopen. ik had vooraf een beetje schrik gekregen van de Fransman Alexandre Leaute omdat die op training zo snel reed. Maar mijn eigen voorbereiding was perfect geweest en ik focuste mij gewoon op mijn eigen race. Ik heb er alles aan gedaan en gereden zoals het moet. Ik heb mezelf niks te verwijten. Ik kan niet anders dan dit aanvaarden en focussen op de tijdrit volgende week. Dat is mijn tweede doel op deze Spelen. Dan moet ik echt een medaille pakken. Dan wil ik revanche nemen.’

Waarom gediskwalificeerd?

Volgens het reglement moeten de pistiers voldoende contact houden met hun zadel. Deze regel is er om de veiligheid van de renners te beschermen, niet omdat het een concurrentieel voordeel zou opleveren. Omdat Ewoud Vromant één been mist, is er ook een koker vastgemaakt aan zijn zadel om zijn stomp in vast te zetten. Vooraf werden fiets en koker goedgekeurd door de wedstrijdjury.

‘En ik heb helemaal niet anders gefietst dan in al mijn vorige internationale wedstrijden’, zegt Vromant. Volgens de jury zou onze landgenoot te weinig contact hebben gemaakt met zijn zadel en te veel op de trappers hebben gelopen. ‘Ik houd altijd contact met mijn zadel, ik kan niet zonder fietsen’, beweert Vromant. ‘Ik begrijp het echt niet. ’ De beslissing tot diskwalificatie werd genomen op basis van juryleden langs de baan die live keken, niet op basis van tv-beelden. ‘We hebben achteraf met tv-beelden en foto’s proberen bewijzen aan de jury dat Ewoud wel degelijk voldoende op zijn zadel zat, maar het haalde niks uit’, zegt zijn coach Remko Meeusen.

Wereldrecord trager dan van Vromant

Om het allemaal nog wat erger te maken: uiteindelijk kroonde de Fransman Alexandre Leaute zich tot paralympisch kampioen in 3:31.478. Een nieuw wereldrecord, maar meer dan een seconde trager dan het ongeldig verklaarde wereldrecord dat Vromant een paar uur eerder op de tabellen had gezet.

Eerder op de dag bezorgden Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur de Belgische delegatie al een eerste medaille in de 1 km tijdrit in de WB-klasse.