Poetin-criticus Navalny geeft eerste interview sinds gevangenschap
Aleksej Navalny bij een betoging in Moscou in 2020. Foto: REUTERS

Politieke gevangenen in Rusland krijgen dagelijks urenlang staatstelevisie en propagandafilms te verduren, zegt oppositieleider Aleksej Navalny aan de Amerikaanse krant The New York Times. ‘Lezen, schrijven of iets anders doen is verboden. Je moet in een stoel zitten en naar de televisie kijken’, aldus Navalny, die verder klaagt over constante controle, videocamera’s alom en psychologisch geweld.

De Kremlincriticus gaf volgens de Amerikaanse krant zijn eerste (schriftelijke) interview sinds hij begin dit jaar gevangen werd gezet in Rusland. In aanloop naar de parlementsverkiezingen, volgende maand, heeft het regime van president Vladimir Poetin de oppositie en onafhankelijke pers gemuilkorfd.

‘Een historisch ongeluk’

‘Het regime van Poetin is een historisch ongeluk’, schrijft Navalny in zijn 54 handgeschreven pagina’s aan de krant. ‘Vroeg of laat wordt deze fout rechtgezet en slaat Rusland een democratisch, Europees pad in. Simpelweg omdat de mensen dat willen.’ Sancties moeten alleen de belangrijkste figuren rond Poetin treffen, benadrukt Navalny nog eens. Westerse strafmaatregelen zijn op sommige van deze figuren gericht, maar ook op de economie in zijn algemeen. Die raken volgens Navalny echter de gewone Rus, terwijl de rijke elite volgens hem sancties weet te ontsnappen met een ‘leger van advocaten, lobbyisten en bankiers’.

De 45-jarige Navalny zit sinds maart in een strafkamp ten oosten van Moskou nadat hij uit Duitsland was teruggekeerd, waar hij was behandeld voor een vergiftiging in Rusland. Hij moet een straf van 2,5 jaar uitzitten voor fraude, omdat hij zich door die behandeling niet had gemeld in zijn vaderland. Een nieuwe aanklacht tegen Aleksej Navalny kan ertoe leiden dat de Russische opposant veroordeeld wordt tot nog eens drie jaar cel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in