Waalse meerderheid raakt het eens over parlementaire onderzoekscommissie naar noodweer
Foto: BELGA

De Waalse meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo zijn het woensdag eens geraakt over de installatie van een parlementaire onderzoekscommissie naar de oorzaak van de zware overstromingen van midden juli. Dat laten ze weten in een persbericht.

Over de oorzaak van de overstromingen bestaat nog veel onduidelijkheid. Zo zijn er vragen over het beheer van een stuwmeer in Eupen. Ook de coördinatie van de hulpverlening aan de slachtoffers tijdens en na afloop van de ramp verliep volgens critici verre van ideaal.

De Waalse meerderheidspartijen raakten het eerder al eens om na het zomerreces te onderzoeken wat er precies fout liep. Nu is er ook een akkoord over de vorm waarin dat moet gebeuren: PS, MR en Ecolo kondigen aan dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt. Die zal de oorzaak van de overstromingen en het crisisbeheer onder de loep nemen en na afloop aanbevelingen communiceren, klinkt het.

Jean-Claude Marcourt, de voorzitter van het Waalse parlement, zal de onderzoekscommissie voorzitten. De drie partijen hebben een resolutie ingediend om de commissie op te starten. Die staat bij de terugkeer van het Waals parlement op 1 september al meteen op de agenda.

Federale parlementaire onderzoekscommissie

Op federaal niveau diende oppositiepartij N-VA eerder deze week de formele vraag in om een parlementaire onderzoekscommissie naar het noodweer van midden juli op te richten. Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet pleitte er eerder al voor om de federale Kamer te betrekken bij het onderzoek naar de watersnoodramp. De Franstalige groenen wijzen de hervorming van de civiele bescherming onder de vorige federale regering met de vinger. N-VA’er Jan Jambon was toen minister van Binnenlandse Zaken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in