Primoz Roglic grijpt nu wel vluchter Cort Nielsen en snelt naar ritzege in Vuelta
Roglic. Foto: AFP

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) won op de Muur van Valdepeñas de Jaén de elfde rit in de Vuelta. Hij remonteerde nipt de Deense vluchter Magnus Cort Nielsen. Odd Christian Eiking verloor wat tijd, maar blijft leider.

Vijf moedige renners kozen voor een vroege vlucht, daarbij twee Belgen: Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Edward Planckaert (Alpecin-Fenix). Ook erbij: de Deen Magnus Cort Nielsen (EF Education First-Nippo) en de Spanjaarden Jonathan Lastra (Caja Rural) en Joan Bou (Euskaltel).

Maar het peloton hield ze in het vizier: ze kregen nooit meer voorsprong dan twee minuten. Op de Puerto de Locubín (9 km aan gemiddeld 5 procent) ging Cort Nielsen er vooraan vandoor, de rest werd gegrepen. Op de top, op 8 km van de finish, had de Deen (die in deze Vuelta de zesde rit won op Alto de la Montaña de Cullera) 20 seconden voorsprong op wat overbleef van het peloton.

Cort Nielsen hield zijn voorsprong tot de slotklim naar de aankomst, de Muur van Valdepeñas. Een steile kilometer bergop, met stroken boven de 20 procent. Hij werd finaal in de laatste honderd meter ingehaald. Primoz Roglic won uiteindelijk voor Enric Mas.