Groen eist ontslag schepen Koen Kennis na ongeval waarbij twee kinderen stierven: ‘Grens van fatsoen overschreden’

Groen eist het ontslag van mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) na het ongeval in Antwerpen waarbij twee kinderen omkwamen. De oppositiepartij vindt het niet kunnen dat Kennis verwijst naar het ziekenhuis voor het terugdraaien van de conflictvrije lichtenregeling.

Groen verhoogt de druk op schepen Kennis naar aanleiding van het dramatisch verkeersongeval in de Lange Leemstraat waarbij twee kinderen omkwamen. Op het kruispunt werd tussen april en juli dit jaar een conflictvrije lichtenregeling uitgeprobeerd. De stad draaide de regeling terug.

Volgens het kabinet van Kennis zou een conflictvrije regeling tot langere wachttijden leiden en dat was niet wenselijk door het ziekenhuis in de buurt. Daarom kregen voertuigen die uit de Sint-Vincentiusstraat de Lange Leemstraat insloegen, opnieuw groen licht te zien op hetzelfde moment als de voetgangers op het zebrapad. Wel werd een apart waarschuwingslicht geïnstalleerd.

Het Sint-Vincentiusziekenhuis zegt niet betrokken te zijn geweest in die beslissing. Meer nog, de ambulances hebben volgens het ziekenhuis andere uitwijkmogelijkheden en zijn niet geblokkeerd als ze niet door kunnen op dat kruispunt.

‘Kennis kan niet langer functioneren’

Groen eist ontslag schepen Koen Kennis na ongeval waarbij twee kinderen stierven: ‘Grens van fatsoen overschreden’
Schepen Koen Kennis. Foto: Patrick De Roo

Groen eist nu het ontslag van de bevoegde schepen. ‘De beslissing rond het terugdraaien van de conflictvrije regeling is een politieke beslissing’, zegt Groen-fractieleider Imade Annouri. ‘In plaats van zijn medeleven te betuigen, vertelt de schepen zaken die niet waar zijn. Hij geeft aan dat de beslissing is genomen voor de ambulances van het ziekenhuis. Hij gebruikt het ziekenhuis dus. Alleen weet Sint-Vincentius van niets. Hij kan volgens ons dan ook niet langer functioneren en hoort ontslag te nemen.’

Wouter Van Besien vindt dat de ‘grens van het fatsoen ver is overschreden’. ‘Eerst de beleidsbeslissing nemen om een kruispunt onveiliger te maken, dan dit met een leugen in de schoenen van een ziekenhuis willen schuiven. Als verantwoordelijkheid voor schepen Kennis nog iets betekent, neemt hij nu ontslag.’

Antwerps schepen Koen Kennis reageert deze namiddag om 15.30 uur met een persconferentie.