Basketbalfederatie onderzoekt vervalsing wedstrijden, 3x3 Lions reageren: ‘Op het terrein waargemaakt’
Foto: BELGA

Het 3x3 Team Antwerp heeft vanuit de Letse hoofdstad Riga, waar ze momenteel een toernooi afwerken, gereageerd op de heisa rond hun olympische kwalificatie. Basketball Belgium start een onderzoek.

Volgens onderzoek van onze krant hebben de 3x3 Lions fictieve toernooien georganiseerd om te mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen.

‘U heeft net zoals iedereen live kunnen zien hoe wij niet zonder moeite of inspanning de olympische kwalificatie afgedwongen hebben op het terrein in Debrecen, Hongarije’, klinkt het. ‘Bij een eerste poging in Graz, Oostenrijk kwamen we nog net tekort. Nadien hebben we dan toch redelijk succesvol deelgenomen aan de Olympische Spelen. Als u kijkt naar de ranglijst wereldwijd hebben de zes spelers van Team Antwerp alleen al meer punten dan de vijftig beste spelers in Brazilië samen, die vorige week nota bene op plaats 20 in de wereld stonden.’

Veel commentaar wil de basketbalploeg niet kwijt, op de 27 fictieve toernooien gaan ze niet in. ‘We waren destijds een goed team dat in aanmerking kwam voor kwalificatie en hebben dit in 2021 op het terrein waargemaakt. Verder hebben we eigenlijk geen commentaar. Dit zou afbreuk doen aan het harde werk en de vele opofferingen die we maandenlang hebben geleverd.’

BOIC: ‘We wachten af’

Met hun verrassende vierde plaats werden de 3x3 Lions een van de Belgische revelaties op de Spelen in Tokio. Maar uit informatie die De Standaard in handen kreeg, blijkt dat de 3x3-basketbalploeg eigenlijk niet had mogen deelnemen aan de kwalificatiematchen voor de Spelen.

De Belgische basketfederatie Basketball Belgium laat in een persbericht weten dat ze de zaak onderzoekt. ‘Indien de beweringen zouden kloppen, dan wordt de federatie daarbij geschaad en bij uitbreiding het belang van basketbal in het algemeen.’

De federatie benadrukt dat ze zelf nooit een klacht heeft ontvangen en ze zal de internationale basket­federatie Fiba op de hoogte stellen. De internationale federatie beantwoordde onze vragen over dit dossier en de opvolging van fraude niet.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt niet op de hoogte te zijn van fraude. ‘Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken’, zegt BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen aan persagentschap Belga. ‘We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af.’

Het BOIC gaat contact opnemen met de Belgische basketbalfederatie en zegt dat de Fiba verantwoordelijk is om de zaak te onderzoeken, net zoals de Belgische basketbalfederatie eerder deed.

Tour

Het 3X3 Team Antwerp (met Thierry Mariën, Raf Bogaerts, Thibaut Vervoort, Bryan De Valck en Nick Celis) werkt momenteel een internationale tour af.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in