Betoging in Brussel tegen femicide na moord op directrice Francorchamps

Een 150-tal betogers zijn dinsdagavond op het Brusselse Muntplein samen gekomen om zich uit te spreken tegen femicide, homofobie en bifobie. Aanleiding is de dubbele moord op Nathalie Maillet, directrice van Francorchamps, en advocate Ann Lawrence Durviaux.

Beiden werden doodgeschoten door Franz Dubois, de echtgenoot van Nathalie Maillet. Zaterdag 14 augustus vond de politie de lichamen in Gouvy, in de provincie Luxemburg.

De manifestanten kwamen voor een ingetogen en statische betoging samen op het Muntplein met daarbij duidelijk enkele zichtbare regenboogvlaggen. De politie schat dat er zo’n 150 aanwezigen waren. Het programma bestond uit enkele getuigenissen en speeches van verschillende vertegenwoordigers van verschillende LGBTQI+-verenigingen en feministische collectieven. De aanwezigen hielden ook een minuut stilte en maakten aansluitend een minuut lawaai om de problematiek van femicide aan te kaarten.

Een drama zoals dat in Gouvy wordt volgens de betogers nog te vaak als een futiel nieuwsitem gepresenteerd waarbij een passionele moord binnen een huwelijks context een verzachtende omstandigheid lijkt. ‘De dood van Nathalie Maillet en Ann Lawrence Durviaux brengt het aantal vrouwenmoorden in België voor het jaar 2021 al op 16’, klonk het.

De initiatiefnemers van het protest willen afstappen van bepaalde percepties en de drama’s die zich afspelen uit de schaduw halen. Ze vragen krachtigere maatregelen en willen dat femicide in de wet erkend wordt als een misdrijf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig