Proud Boys-leider die Black Lives Matter-vlag verbrandde krijgt celstraf
Foto: AFP

De leider van de extreemrechtse organisatie Proud Boys is veroordeeld tot bijna zes maanden celstraf voor het verbranden van een Black Lives Matter-vlag en voor het illegaal vervoeren van munitie, vlak voor de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Henry ‘Enrique’ Tarrio, die beschouwd wordt als de leider van de Amerikaanse rechts-radicale groep Proud Boys, kreeg maandag een celstraf van 155 dagen voor het verbranden van een gestolen Black Lives Matter-vlag.

De 37-jarige Tarrio had schuldig gepleit voor het verbranden van de vlag en voor het bezit van wapenonderdelen in Washington DC.

Volgens de openbaar aanklager waren Tarrio en anderen leden van de Proud Boys-beweging verantwoordelijk voor het verwijderen van de vlag van de historische Asbury United Methodist-kerk op 12 december 2020, en staken die ook in brand. Dit incident maakte deel uit van een pro-Trump-manifestatie na de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Tarrio gaf de feiten enkele dagen later toe in een interview met The Washington Post. Twee dagen voor de pro-Trump-betoging van 6 januari in Washington DC, werd hij opgepakt met wapenonderdelen in zijn auto. Hij moest op bevel van de rechter de hoofdstad verlaten, waar daags nadien het Capitool werd bestormd door aanhangers van de Proud Boys.

Tarrio bood maandag zijn verontschuldigingen aan en erkende dat zijn daden fout waren. Hij moet ook een boete betalen van 1.000 dollar en een schadevergoeding aan de kerk.

Vanaf 6 september gaat hij zijn celstraf uitzitten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig