Vijf Afghanen met link naar taliban onder toezicht in Frankrijk
Foto: EPA-EFE

Zeker een van hen zou hebben toegegeven namens de taliban een barrage in Kaboel te hebben bemand. Dat melden de Franstalige kranten Le Figaro en Le Monde.

Een Afghaan die de voorbije dagen naar Frankrijk geëvacueerd werd, wordt ervan verdacht banden te hebben met de taliban. Volgens Franse kranten Le Figaro en Le Monde heeft hij toegegeven dat hij namens de taliban een barrage in Kaboel bemande en daarbij wapens droeg. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hielp de man ook bij de evacuatie van de Franse ambassade.

‘Meegeglipt in de chaos’

Het zou in de chaos van een repatriëringsvlucht op 18 augustus zijn dat de man, samen met vier andere individuen, zou meegevlogen richting Frankrijk. Dat zou een bron binnen de Franse politie aan de krant Le Monde verteld hebben. Het zou op de vlucht richting de Franse luchthaven Roissy - Charles-de-Gaulle zijn, dat er vragen rezen over zijn identiteit en mogelijke band met de taliban. In zijn geval en dat van een tweede geëvacueerde ‘zijn er ernstige redenen om te denken dat hun gedrag een bedreiging van een zekere ernst vormt voor de openbare orde’, aldus de minister. De twee zijn, samen met drie verwanten van een van hen, onder toezicht geplaatst. Omdat het niet mogelijk was grondige veiligheidscontroles uit te voeren in Kaboel, gebeurde dat door de Franse binnenlandse veiligheidsdiensten na aankomst van de evacuatievlucht in Abu Dhabi. ‘We zijn uiterst waakzaam’, aldus nog Darmanin.

Ook in het Verenigd Koninkrijk

Ook in Het Verenigd Koninkrijk werd iemand die op de zwarte lijst om te vliegen van de Britse autoriteiten stond, naar het VK gevlogen tijdens een reddingsoperatie. Dat meldt persagentschap Reuters. Wat er met de persoon gebeurd is na aankomst in Groot-Brittannië, is niet geweten. ‘Er zijn mensen in Afghanistan die een serieuze dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Daarom zijn er grondige checks. Als iemand een risico blijkt te zijn, zullen we actie ondernemen’, klonk het in een verklaring aan de pers. Op individuele gevallen wou niet worden ingegaan.

En in België?

Momenteel zijn er in België geen gelijkaardige gevallen bekend. Experten verwachten dat de machtsovername door de taliban in Afghanistan op korte termijn niet tot een groter terrorismerisico in België leiden. Al houden ze daarbij een slag om de arm.

Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KU Leuven) vreest wel dat de terugkeer van de taliban op langere termijn negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid in ons land. ‘In eerste instantie zal dit geen invloed hebben, maar de kans bestaat wel dat Al-Qaeda zich nu gaat hergroeperen’, stelt hij. ‘De kans zit er ook altijd in dat terroristen zich zullen mengen onder vluchtelingen, zoals ook bij Islamitische Staat gebeurde’, vervolgt Van Ostaeyen. ‘Maar de mensen die nu worden overgebracht, zijn gescreend. Voor hen geldt dat risico niet.

‘Ik schat ook op lange termijn het extra risico niet zo hoog in’, zegt Sven Biscop van Egmont Instituut . ‘De terroristen hebben Afghanistan niet nodig als uitvalsbasis. In de periode dat we troepen in Afghanistan hadden, hebben hier toch grote aanslagen plaatsgevonden, onder meer in Brussel’, vervolgt Biscop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig