‘Belg neergeschoten op luchthaven van Kaboel’
Foto: AP

Jahanshir H., een Belg uit Antwerpen, zou vrijdag zijn neergeschoten aan de North Gate van de luchthaven in Kaboel. Dat zegt zijn oom die in België is, die Het Nieuwsblad sprak. ‘Mijn neef is zonder enige waarschuwing vooraf neergeschoten door een Engelssprekende militair.’

In zijn kin zit een groot gat, zijn kaaksbeen is wellicht gebroken. Toch kon hij niet blijven in het ziekenhuis van Kaboel, dat zou te gevaarlijk zijn. Daarom verblijft hij momenteel terug bij zijn familie in Afghanistan, maar hoopt zo snel mogelijk terug naar België te kunnen keren om zich hier verder te laten verzorgen. Alleen, de tijd dringt. Op 31 augustus moeten de Amerikanen, die de leiding hebben op de luchthaven van Kaboel, er weg en zal de taliban de controle over de luchthaven overnemen.

‘Jahanshir was in Afghanistan waar hij zijn moeder en broer Sherbaz bezocht. Toen de chaos uitbrak is hij meteen naar de luchthaven gegaan om terug naar België te kunnen keren’, zegt zijn oom, die ook in ons land woont, met wie Het Nieuwsblad kon spreken.

Hij stond tussen de mensenmassa op de luchthaven van Kaboel te wachten, op de eerste dag van de Belgische evacuatie missie Red Kite. Volgens zijn broer Sherbaz zou hij van een Belgische militair de toelating hebben gekregen om naar de noordelijke toegangspoort te komen, maar schoot een Amerikaanse soldaat hem dan neer. ‘Zonder enige waarschuwing’, zegt zijn oom in België.

Jahanshir werd geraakt in de kin maar is altijd bij bewustzijn gebleven. Ook toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar werd de wonde gehecht.

Hij is intussen terug bij zijn familie in Afghanistan want in het ziekenhuis kon hij niet blijven. Te gevaarlijk. Toch heeft hij medische verzorging nodig. De wonde moet verder verzorgd worden.

‘Hij kan praktisch niet spreken en niet eten. Het gaat niet goed met hem. We weten ook niet hoe we hem nu terug naar België kunnen krijgen’, zegt zijn ongeruste oom.

De Fod Buitenlandse Zaken zegt het verhaal en de beelden intussen te hebben doorgespeeld aan de bevoegde diensten in onder meer de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, ‘maar we hebben nog geen enkel element ter bevestiging gekregen’, aldus woordvoerder Wouter Poels aan onze redactie. ‘Het onderzoek is lopende.’

Jahanshir werd in Afghanistan geboren maar woont al jaren in Antwerpen en werd tot Belg genaturaliseerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig