Opnieuw grote bosbrand nabij Athene
Foto: AP

Er woedt opnieuw een grote, ongecontroleerde bosbrand in de buurt van Athene. Verschillende dorpen werden geëvacueerd.

Zo’n 60 kilometer ten noordwesten van de Griekse hoofdstad werden maandagmiddag zes helikopters, vijf blusvliegtuigen en talrijke brandweerwagens en spuitgasten ingezet om het vuur te bestrijden.

De civiele bescherming beval de evacuatie van verscheidene dorpen, waaronder Vilia, dat vorige week al door het vuur werd bedreigd. Volgens mediaberichten stonden daar al de eerste huizen in brand.

Volgens de Griekse brandweer braken de voorbije 24 uur over heel het land 34 bosbranden uit, die weliswaar al grotendeels onder controle zijn. In veel gebieden worden de vlammen aangewakkerd door de hevige wind.

Griekenland wordt al een hele tijd geteisterd door hevige branden. Begin augustus woedden er meer dan meer dan 500 branden. Daarbij ging meer dan 90.000 hectare bos op in de vlammen. Vooral het eiland Evia werd zwaar ­getroffen.

Premier Kyriakos Mitsotakis kreeg eerder al zware kritiek door de bosbranden. Er werd hem onder andere verweten dat de focus op de hoofdstad lag, terwijl eilandbewoners meer aan hun lot werden overgelaten. Mitsotakis sloeg toen al een mea culpa na de bluswerken. Hij beloofde een onderzoek dat de fouten en verantwoordelijkheden zou blootleggen. Tegelijk kondigde Mitsotakis een hulpfonds aan van 500 miljoen euro, waarmee hij de schade wil vergoeden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig