Polen bouwt ‘solide hek’ aan grens met Wit-Rusland
De Poolse grenswacht houdt vluchtelingen tegen nabij Usnarz Górny. Foto: AFP

Polen bouwt een 2,5 meter hoog hek aan de grens met oostelijk buurland Wit-Rusland. Reden is het grote aantal migranten dat vanuit Wit-Rusland illegaal het land binnenkomt.

‘Een nieuw 2,5 meter hoog solide hek wordt gebouwd op de grens met Wit-Rusland’, zo schreef de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak maandag op Twitter. Er zullen ook extra soldaten aan de grens worden ontplooid om de veiligheid op te voeren, benadrukte hij. Nu al bewaken 900 soldaten die 418 kilometer lange grens. ‘Dat is ook de grens van de Europese Unies en onze landen zijn verplicht om die te verdedigen’, aldus Blaszczak.

Eind mei kondigde de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aan dat Minsk niet langer zou verhinderen dat migranten die op zijn grondgebied aankomen, verder reizen naar de Europese Unie. Hij zag dat als een reactie op de strengere westerse sancties tegen zijn regime.

Vooral Litouwen heeft sindsdien een toevloed aan irreguliere migranten uit het Midden-Oosten gezien. Ook daar zijn plannen om een 508 kilometer lange muur op te trekken aan de grens met Wit-Rusland. Die zou in september volgend jaar klaar moeten zijn.

Sinds kort is ook de druk op Polen toegenomen. De Poolse regering krijgt kritiek van mensenrechtenadvocaten omdat een groep vluchtelingen al twee weken vastzitten op de grens met Wit-Rusland nabij het dorpje Usnarz Górny en niet worden toegelaten door de grenswacht. Maar Polen argumenteert dat hen doorlaten net in de kaarten van Loekasjenko zou spelen. ‘Dit zijn geen vluchtelingen, maar economische migranten die worden ingezet door de Wit-Russische regering’, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz aan de pers.

Loekasjenko beschuldigde Warschau er maandag van een conflict aan de grens in de hand te willen werken door onder bedreiging migranten terug naar Wit-Rusland te sturen.

Ook Griekenland heeft de afgelopen maanden een stalen muur van 40 kilometer lang opgetrokken in het noordoosten van het land, langs de grens met Turkije. Het bouwwerk werd versneld afgewerkt om mogelijke vluchtelingenstromen uit Afghanistan tegen te houden.