camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 23 augustus 2021 om 16.55 uur

1 In totaal 226 geëvacueerden aangekomen in België

De twee vluchten uit Islamabad die op de militaire luchthaven van Melsbroek zijn geland, hadden in totaal 226 mensen aan boord die geëvacueerd werden uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Met het vliegtuig van de commerciële luchtvaartmaatschappij Air Belgium dat rond 8.30 uur in België aankwam, werden 193 mensen gerepatrieerd. Rond 9.55 uur landde nog een Airbus A330 MRTT, een tankvliegtuig, met 33 passagiers aan boord, blijkt uit de mededeling van Defensie.

Na de landing worden ze overgebracht naar de kazerne van Peutie, waar hen een medische screening en een veiligheidscontrole wacht. Zaterdag zijn al 34 Belgen en hun familieleden aangekomen in Peutie nadat ze geland waren op de luchthaven van Schiphol in Nederland. Die mensen hebben de kazerne intussen weer verlaten.

Voor de evacuering van burgers uit Afghanistan heeft het Belgische leger een luchtbrug opgezet tussen Kaboel en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Twee C-130’s voeren dagelijks meerdere vluchten tussen de twee hoofdsteden uit. Het voorbije weekend zijn zo 400 mensen in veiligheid gebracht.

Meer over de crisis in Afghanistan leest u hier.

2 Chinese Marsjeep legde al meer dan een kilometer af

Een foto die robotjeep Zhurong op Mars van zichzelf maakte.  ap

De Chinese robotjeep Zhurong heeft al meer dan een kilometer afgelegd op het oppervlak van Mars, zo heeft het staatspersbureau Xinhua maandag op gezag van de bevoegde autoriteiten gemeld.

De Zhurong maakt deel uit van de Tianwen-1 missie die op 23 juli vorig jaar is begonnen. Ze omvat een ‘orbiter’, een lander en de jeep. De jeep is op 22 mei van het landingsplatform gerold.

Hij heeft per 15 augustus alle geplande exploratie- en detectietaken uitgevoerd in het zuidelijke deel van Utopia Planitia, een uitgestrekte hoogvlakte in het noordelijk halfrond van Mars, aldus Xinhua.

3 Pfizer koopt fabrikant van kankermedicijnen

Farmaconcern Pfizer, dat ook een coronavaccin produceert, gaat alle aandelen kopen die het nog niet bezit in de Amerikaanse kankermedicijnenfabrikant Trillium Therapeutics. De overname is goed voor zowat 2,26 miljard dollar (1,93 miljard euro). Pfizer betaalt 18,50 dollar per aandeel Trillium, zo hebben de bedrijven maandag bekendgemaakt in een persbericht.

Het bod betekent een premie van 118 procent op de gemiddelde prijs van het aandeel over de voorbije 60 dagen.

4 VS nog altijd bereid tot gesprekken met Noord-Korea

Sung Kim.  reuters

Ondanks nieuwe dreigementen uit Noord-Korea blijft het Amerikaanse aanbod tot dialoog nog altijd van kracht. ‘Ik ben verder bereid om mijn Noord-Koreaanse tegenhangers op elke plaats, op elk tijdstip te ontmoeten’, zei de Amerikaanse speciaal gezant voor Noord-Korea, Sung Kim, maandag in Seoel.

Over de Noord-Koreaanse kritiek op de lopende militaire oefeningen van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten zei Kim dat zijn land geen vijandige bedoelingen heeft.

De laatste top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea dateert alweer van februari 2019 in Vietnam, tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong-un. Die top draaide op niets uit.

Tijdens een vorig bezoek aan Seoel, in juni, had Sung Kim al gesprekken zonder voorwaarden voorgesteld. Tot nu werden nieuwe onderhandelingen afgeslagen door Pyongyang. Waarnemers vermoeden dat de Noord-Koreanen wachten op concrete voorstellen, zoals een mogelijke versoepeling van de internationale sancties.

5 Nieuwe evacuaties voor bosbranden op Griekse eiland Evia

In het zuiden van het Griekse eiland Evia strijdt de brandweer tegen een nieuwe bosbrand. De vlammen verplaatsten zich in de richting van het kustplaatsje Marmari, 200 km ten noordoosten van Athene. De autoriteiten bereiden een evacuatie per boot voor, meldt Athens News Agency (ANA).

De brand brak vanochtend uit, twee weken nadat een eerdere brand in het noorden van het eiland zware vernieling had aangericht.

De Griekse civiele bescherming had gisteren nog gewaarschuwd voor een hoog risico op branden in meerdere regio’s.

6 Duitsland laat zich niet meer leiden door aantal besmettingen

Duitsland wil zich bij het coronabeleid niet langer laten leiden door het aantal besmettingen. Nu is het zo dat als de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners wordt overschreden, er automatisch maatregelen moeten worden getroffen. De regering heeft maandag besloten dat uit de wet te schrappen, op voorstel van gezondheidsminister Jens Spahn, schrijft de krant Bild.

CDU-leider Armin Laschet is ook voorstander. Het parlement moet er nog wel over beslissen, mogelijk nog voor de parlementsverkiezingen van eind volgende maand. Spahn wil dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen als graadmeter gaat gelden.

Volgens Spahn is de drempel van 50 besmettingen overbodig geworden nu een fors deel van de bevolking is gevaccineerd. Sommige deelstaten zijn er al van afgestapt om alleen naar het aantal besmettingen te kijken. ‘Dat is waarom het mijn voorstel is om deze 50-drempel snel uit de wet te halen’, zei Spahn maandag tegenover de zender ZDF. Bijna zes op de tien Duitsers is volledig gevaccineerd tegen het virus.

7 Oekraïne herhaalt dat het aanspraak maakt op de Krim

De countdown voor het vertrek van de Russische troepen uit de Krim is, wat betreft de Oekraïense president Volodimir Zelenski, vanaf nu ingezet. Dat heeft hij gezegd op de eerste top van het nieuwe Krimplatform, maandag in Kiev. De Krim is intussen meer dan zeven jaar in handen van de Russen - in 2014 annexeerde Moskou het gebied na een militaire inval.

Aan de top nemen onder meer Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en de Duitse minister van Economie Peter Altmaier deel. In totaal gaat het om vertegenwoordigers uit meer dan 40 landen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov omschreef de top in Kiev als een ‘heksensabbat’.

In de voorbije zeven jaar is de Krim door de Russen veranderd van een vakantieoord in een ecologisch bedreigde militaire basis, zei Zelenski. Daarnaast beschuldigde hij de Russen ervan de mensenrechten van de burgers op de Krim te schenden. Hij beloofde elk politiek en juridisch middel te gebruiken om de Krim terug naar Oekraïne te halen.

Het Krimplatform werd eerder dit jaar door Zelenski opgericht, om de inspanningen om de Krim weer onder Oekraïense controle te krijgen te bundelen en de druk op Rusland te verhogen. Daarnaast hopen de Oekraïners zo de sancties tegen Moskou uit te breiden.

8 Ella Leyers en Brihang nieuwe stemmen op StuBru

Actrice Ella Leyers en rapper Brihang krijgen dit najaar elk een programma op Studio Brussel. Dat heeft VRT aangekondigd. Leyers presenteert vanaf volgende week op dinsdag tussen 19 en 21 uur, Brihang op hetzelfde moment op zondag.

Zoals eerder aangekondigd neemt Fien Germijns voortaan de ochtendshow van StuBru voor haar rekening. Michèle Cuvelier verhuist naar de avond: haar programma Fanclub loopt van maandag tot en met donderdag tussen 18 en 19 uur. Roos Van Acker presenteert op de middag het nieuwe De tijdloze 12.

De vrijdagavond geeft Studio Brussel vijf weken lang aan (inter)nationale top-dj’s. Netsky bijt op vrijdag 3 september om 21 uur de spits af. Andere namen maakt de zender later pas bekend.

9 Meer dan 100.000 Amerikanen zitten zonder stroom door tropische storm Henri

De schade door Henri aan de noordoostkust van de VS is aanzienlijk, maar de storm neemt in kracht af.  reuters

Meer dan honderdduizend gezinnen aan de noordoostkust van de Verenigde Staten zaten zondag zonder stroom wegens de doortocht van de tropische storm Henri.

Het zwaarst getroffen is voorlopig Rhode Island, waar zo’n 72.000 gezinnen zonder stroom zitten. In Connecticut gaat het om 30.000 gezinnen, in Massachusetts om 10.000, bericht de gespecialiseerde website poweroutage.us.

Volgens metingen van het nationale orkaancentrum NHC zijn de windsnelheden intussen afgenomen tot zo’n 65 kilometer per uur. Op zee was dat nog het dubbele. De storm zou zich de volgende uren trager gaan voortbewegen en mogelijk stagneren op de grens tussen New York en Connecticut, waarschuwt NHC. Er wordt veel regen verwacht.

President Joe Biden riep de bevolking aan de noordoostkust op om waakzaam te zijn en voldoende voorraden in te slaan.

10 Bitcoin opnieuw boven de 50.000 dollar

Voor het eerst sinds mei is de digitale munt bitcoin weer meer waard dan 50.000 dollar. Er is opnieuw animo onder investeerders voor cryptomunten.

De belangrijkste digitale munt steeg twee procent, tot 50.249, 5 dollar of het hoogste niveau sinds midden mei. Ook de koers van andere cryptomunten ging omhoog.

In april bereikte de bitcoin een recordkoers van bijna 65.000 dollar. De hoop op snel gewin en de instap van institutionele investeerders in de munt deden de koers explosief stijgen. Maar toenemende kritiek - onder meer op de ecologische impact van de munt - en een harder standpunt van de Chinese autoriteiten tegenover digitale munten deden de koers explosief dalen.

Maar nu zit de munt dus weer in de lift. Sinds juni is de bitcoin 70 procent in waarde gestegen.

Binnenland
 1. Marc Van Ranst: ‘Vaccins waarschijnlijk niet optimaal tegen omikron, toch doorzetten met derde prik’
 2. De constante van de corona­maatregelen: rare kronkels
 3. Gemeente Alveringem kondigt rampenplan af door hevige regenval
 4. Coronablog | Minister Weyts: ‘Absoluut verhinderen dat onderwijs in lockdown gaat’
 5. Toenadering tussen Verlinden en politievakbonden, acties tijdelijk opgeschort
 6. Ruim twee derde van de Belgen weet niet waar ze besmet raken
 7. Terrorist Anders Breivik stuurt slachtoffers brieven met extreemrechtse propaganda
 8. Foto Lectrr, cartoon van de dag
 9. Amateurtrainers mogen tot 450 uur bijklussen aan 10 procent
 10. Parket Halle-Vilvoorde sleept 160-tal reizigers met valse PCR-test voor rechtbank
 11. Vivaldi en de regio’s schuiven elkaar de boosterfactuur door
 12. Onderzoekszitting naar verdwijning Théo Hayez gestart in Australië: Belgisch federaal parket assisteert
 13. De vierde golf in een oogopslag: zo verspreidt het virus zich over België en onze buurlanden
 14. Video Filmpje van vier stilstaande trams op Brussels kruispunt gaat viraal
 15. Koude start van de week: gevaar voor rijm- en ijsplekken
 16. Veel regen in West-Vlaanderen: op enkele plaatsen werd alarmpeil zondag al bereikt
 17. Nieuwe coronamaatregelen van kracht: sportwedstrijden binnen zonder publiek, klasgroepen gescheiden
 18. Supermarktsector onder druk: steeds meer winkels, steeds minder klanten

De podcasts van De Standaard