camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 20 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Al 18.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd

18.000 mensen werden al uit Afghanistan geëvacueerd.  afp

Er zijn in de afgelopen vijf dagen zeker 18.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Dat heeft een Navo-functionaris bekendgemaakt. Toch staan er nog altijd mensenmassa’s te dringen bij alle poorten van de internationale luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Volgens de functionaris is het de bedoeling om het aantal evacuaties komend weekend te verdubbelen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft een persconferentie aangekondigd over de evacuatiemissie vanuit Afghanistan. Woensdag kondigde Biden aan dat Amerikaanse militairen in Afghanistan zullen blijven totdat alle Amerikanen die het land willen verlaten, zijn geëvacueerd.

Een eerste Belgische C-130 is vanmiddag vertrokken vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad naar de luchthaven van Kaboel. Als alles verloopt zoals gepland, kunnen er vrijdag twee C-130-vluchten doorgaan tussen Kaboel en Islamabad. Vanuit Islamabad zouden de geëvacueerden naar Brussel worden gebracht. Vrijdagavond zou een A400M-transportvliegtuig naar Brussel vertrekken.

Het zou in totaal gaan om meer dan 500 mensen die in aanmerking komen voor evacuatie, onder wie 344 Belgen en 222 Afghanen. Die laatsten behoren tot het kerngezin - partners en kinderen - van de Belgen of hebben (recht op) een beschermd statuut.

Recente informatie over de situatie in Afghanistan leest u hier.

2 Vanaf 1 september opnieuw onbeperkt aantal gasten thuis

Vanaf 1 september zal iedereen thuis opnieuw een onbeperkt aantal gasten mogen ontvangen. Dat heeft het Overlegcomité vanmiddag beslist.

Andere maatregelen die reeds uitlekten tijdens de vergadering zijn de opheffing van het sluitingsuur en van de beperking van het aantal gasten per tafel in de horeca, eveneens vanaf 1 september. De discotheken heropenen op 1 oktober.

Over die laatste maatregel mogen de gewesten zelf beslissen. Daardoor zal de heropening in Brussel wellicht later plaatsvinden.

Nieuws over de beslissingen van het Overlegcomité leest u hier.

3 Opnieuw meer dan 600 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen

Voor het eerst sinds 15 juni liggen er opnieuw meer dan 600 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. In het totaal liggen er 609 patiënten (+28 procent), waarvan 180 intensieve zorg nodig hebben (+36 procent).

Tussen 13 en 19 augustus werden elke dag gemiddeld 60,7 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 19 procent.

Daarnaast testten in de week van 10 tot 16 augustus dagelijks 1.931 mensen positief op het coronavirus, een stijging met 8 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse periode.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

4 Dodentol terreuraanslag Burkina Faso bijgesteld naar meer dan 120

De dodentol na de terreuraanslag in het West-Afrikaanse Burkina Faso is opgelopen tot meer dan 120, onder wie 65 burgers en 58 jihadisten. De aanslag vond woensdag plaats in de buurt van de noordelijke stad Arbinda, aan de grens met Mali.

Burkina Faso ligt in de Sahelregio, een gebied dat zich uitstrekt ten zuiden van de Sahara, van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Daar zijn gewapende groeperingen actief, van wie sommige trouw gezworen hebben aan terreurgroepen IS of Al-Qaeda. Burkina Faso bleef lang gespaard van aanslagen, maar sinds 2015 neemt hun aantal fors toe. Volgens de Verenigde Naties zijn ondertussen meer dan 1,2 miljoen personen in eigen land op de vlucht.

5 PFOS-affaire: ‘Geen alarmerende resultaten’ na drie onderzoeken op voedingsproducten in Zwijndrecht

Karl Vrancken.  belga

Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht. De geldende adviezen rond consumptie van eigen fruit, groenten en eieren blijven wel van kracht, omdat er in stalen wel degelijk PFAS en PFOS werden gedetecteerd. Vooral bij de eieren van scharrelkippen werden de stoffen aangetroffen.

Volgens Karl Vrancken zijn de resultaten geruststellend omdat er geen alarmerende waarden werden gevonden, maar blijft voorzichtigheid geboden.

Bij 800 inwoners van Zwijndrecht loopt momenteel nog een bloedonderzoek, waaruit duidelijk moet worden in welke mate PFAS zich heeft opgestapeld in het bloed.

6 Vakbonden Brussels Airlines beraden zich over acties

Er dreigen acties bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, na het afspringen van een verzoeningsgesprek over de werkdruk van het cabinepersoneel. De vakbonden beraden zich en acties zijn niet uitgesloten, zo vernam persagentschap Belga. ‘Maar het is niet de bedoeling de passagiers te straffen’, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond.

De bonden klagen de volgens hen te hoge werkdruk voor het cabinepersoneel al langer aan. De directie stelde eerder al de aanwerving van twintig voltijdsequivalenten voor, maar dat is voor de bonden onvoldoende. Gisteren was er een verzoeningsvergadering, maar die leverde geen resultaat op, zo bevestigt ook de directie van de luchtvaartmaatschappij.

7 Bosbrand in de Franse Var ‘onder controle, maar niet bedwongen’

De brand heeft al aan twee mensen het leven gekost en heeft ook 7.100 hectare aan bos en wijngaarden in vlammen doen opgaan.  afp

De zware bosbrand die sinds maandag woedt in de omgeving van de mondaine Franse badplaats Saint-Tropez aan de Côte d’Azur, is ‘onder controle’, maar ‘niet bedwongen’. Dat hebben de lokale reddingsdiensten meegedeeld.

De brand woedt nog altijd, maar het vuur breidt zich niet verder uit, verduidelijkt kolonel Eric Grohin, de directeur van de brandweer- en reddingsdienst van het departement Var. Omdat er later op de dag een westenwind wordt voorspeld, is het ook niet uitgesloten dat het vuur weer verder wordt aangewakkerd.

‘We moeten uiterst voorzichtig blijven, wegens de daling van de luchtvochtigheid, de stijging van de temperaturen en de verwachte wind’, zegt Evence Richard, de prefect van het Zuid-Franse departement.

De brand heeft al aan twee mensen het leven gekost en heeft ook 7.100 hectare aan bos en wijngaarden in vlammen doen opgaan. Ook het natuurreservaat in het Massif des Maures is deels verwoest, wat een klap is voor de biodiversiteit in de regio. Donderdag vond nog een reddingsoperatie voor de schildpadden in het reservaat plaats.

8 Nieuwe ruimtewandeling van Chinese astronauten

Twee Chinese astronauten hebben een nieuwe ruimtewandeling gemaakt in het kader van de assemblage van het ruimtestation dat China aan het bouwen is.

Nie Haisheng en Liu Boming zweefden naar buiten om de montage af te ronden van een robotarm op de Tianhe, de basismodule van station Tiangong. Het duo moest ook een panoramische camera installeren.

Hun uitje heeft ongeveer zes uur geduurd, met zowat een uur voorsprong op het schema.

Het was de tweede ruimtewandeling in twee maanden tijd en was rechtstreeks te volgen op de staatstelevisie. De eerste vond op 4 juli plaats.

Het Chinese Agentschap voor Bemande Missies (CMSA) noemde de ruimtewandeling een succes, aldus het staatspersbureau Xinhua.

De twee ruimtewandelaars zijn samen met Tang Hongbo op 17 juni naar de Tianhe gevlogen. Deze Shenzhou-12-missie is de langste die China ooit uitvoerde want het trio moet in totaal drie maanden in de ruimte blijven.

9 Britten ontdekken voor meer dan 6 miljoen euro aan drugs in Belgische chocolade

De Britse autoriteiten hebben vorige week cocaïne en heroïne aangetroffen in een vrachtwagen die geladen was met Belgische chocolade. De drugs hadden een straatwaarde van 5,7 miljoen pond, of ruim 6,6 miljoen euro.

De in Polen geregistreerde vrachtwagen moest officieel een lading Belgische chocolade naar Maidstone in het Engelse graafschap Kent brengen. Het voertuig werd echter op donderdag 12 augustus aan de Kanaaltunnel tegengehouden door de Britse grenswacht. Bij een controle werden in twee paletten chocolade 63 kg heroïne en 32 kg cocaïne ontdekt.

De 64-jarige Ierse bestuurder is intussen aangeklaagd voor een poging tot het invoeren van drugs. Hij moet op 13 september voor de rechtbank in Canterbury verschijnen.

10 Maleisië krijgt nieuwe eerste minister

Ismail Sabri Yaakob.  reuters

Voormalig minister van Defensie Ismail Sabri Yaakob wordt de nieuwe premier van Maleisië. Hij zal zaterdag de eed afleggen, heeft het paleis meegedeeld.

Ismail Sabri Yaakob is al de derde premier in drie jaar tijd in het Zuidoost-Aziatische land. Met zijn benoeming moet een einde worden gemaakt aan de politieke instabiliteit, zo blijkt uit de verklaring van koning Abdullah.

De vorige eerste minister, Muhyiddin Yassin, had maandag ontslag genomen. Zijn regering was onder toenemende druk komen staan wegens de aanpak van de coronacrisis.

Met het aantreden van Ismail Sabri Yaakob krijgt Maleisië toch weer een premier van Umno-signatuur. Die partij maakte tussen 1957 en 2018 onafgebroken deel uit van de regering, maar werd daarna bij de parlementsverkiezingen verrassend weggestemd wegens een reeks corruptieschandalen.

Binnenland
 1. Di Rupo kaatst probleemdossier terug naar parlement en MR
 2. Marc Van Ranst krijgt schadevergoeding na nieuwe vrijspraak voor laster
 3. Centre Pompidou verhuist in 2026 even naar Berlijn
 4. Coronablog | Nieuw Overlegcomité op 22 december
 5. Dubai geen vrijhaven meer voor Antwerpse drugscriminelen
 6. Bart De Wever niet te spreken over brief van Engie: ‘Omgekocht door Van der Straeten’
 7. Bij één besmetting in de klas, zijn er tot vier verborgen besmettingen
 8. Brusselse Binnenring vrijgemaakt na ongeval in Vilvoorde
 9. Meer dan twee keer zoveel flitsboetes verwacht volgend jaar
 10. Man die agente doodschoot, wil vrijkomen
 11. VRT interviewde coronabetogers met anonieme micro’s
 12. Kans op sneeuw in de Ardennen
 13. Ziekenhuisopnames blijven dalen
 14. Peeters en Tommelein gedagvaard in zaak terugdraaiende tellers
 15. Bouchez blijft toch zoeken naar draagvlak tegen kernuitstap binnen Vivaldi
 16. Proces aanslagen Zaventem en Maalbeek start op 10 oktober 2022
 17. Zaak-Julie Van Espen: jury samengesteld, beklaagde Steve Bakelmans aanwezig op openingszitting
 18. Van Avermaet pleit onschuldig in de VS
 19. Belgische metalband ‘Omicron’ wijzigt naam niet
 20. Belgische staat vrijgesproken in proces rond metissenkinderen

De podcasts van De Standaard