VN-rapport: ‘Taliban jagen wel op tegenstanders’
Een patrouille in Kaboel. Foto: AP

De taliban voeren momenteel een strikt georganiseerde klopjacht op mensen die met hun vijanden hebben samengewerkt. Ze gaan in Afghanistan gericht van deur tot deur om voormalige regeringsmedewerkers te arresteren, meldt een rapport van de Verenigde Naties.

‘De taliban arresteren familieleden van doelwitten’, stelt het vertrouwelijk rapport, dat de BBC kon inkijken. ‘Of ze bedreigen hen met de dood.’ Ook bij de wachtende mensen rond de luchthaven van Kaboel wordt gericht gezocht naar mensen.

‘Ze hebben een lijst van mensen naar wie ze al sinds de eerste uren na hun overname van Kaboel op zoek zijn’, zegt Christian Nellemann van Rhipto, het Noorse Center for Global Analyses dat samenwerkt met de VN. ‘Ze zoeken naar regeringsmedewerkers, en dan vooral naar mensen van de staatsveiligheid en de speciale eenheden. Ze hebben zelf een geavanceerd systeem van informanten.’

Volgens Nellemann kan de klopjacht leiden tot massa-executies, en tot ‘het massaal blootleggen van de methodes die het Westen de Afghanen zelf heeft aangeleerd. Het kan enkele westerse inlichtingstechnieken ondermijnen.’

Afgelopen maandag susten de taliban nog dat er geen afrekeningen zouden komen, maar de voorbije dagen werd er wel al gegeseld en gedood.