Nederlandse filmprijzen gaan genderneutraal voor acteerprijzen
Foto: Nederlands Film Festival - Almicheal Fraay

Het Nederlands Film Festival (NFF) zal geen aparte prijzen meer uitreiken voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

Het Nederlands Film Festival (NFF) maakt bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, voortaan geen onderscheid meer tussen prijzen voor acteurs en prijzen voor actrices. Zo wordt op de 41ste editie, van 24 september tot 2 oktober, één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol in een Nederlandse film uitgereikt. Het waren de laatste twee Gouden Kalveren waar nog onderscheid in gender werd gemaakt.

Voor de prijzen voor Beste Hoofdrol en Beste Bijrol in een Nederlandse film worden telkens vijf prestaties genomineerd, net als voor het Gouden Kalf voor Beste Film en voor Beste Lange Documentaire. Voor de andere prijzen, van regie en scenario over montage en camerawerk tot muziek en sound design, komen telkens drie prestaties in aanmerking.

Het filmfestival nam de beslissing in samenspraak met de filmprofessionals van de Dutch Academy For Film (DAFF) en de acteursvereniging ACT Acteursbelangen.

‘Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen’, zegt Silvia van der Heiden, algemeen directeur van het filmfestival.

Het filmfestival van Berlijn besloot eerder al om genderneutrale prijzen uit te reiken.