Wallonië kleurt rood op Europese coronakaart, Vlaanderen blijft oranje
Foto: ECDC

Na Brussel kleurt nu ook Wallonië rood op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vlaanderen blijft oranje. Duitsland telt geen groene zones meer.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurcodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Te veel positieve testen in Wallonië

Vlaanderen en Wallonië kleuren al een hele tijd oranje, Brussel rood. De verwachting bestond dat zowel Vlaanderen als Wallonië deze week ook rood zouden kleuren, gezien beide regio’s met de drempelwaardes flirtten.

Maar dat gebeurt voor Vlaanderen dus niet. Met 198 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen veertien dagen blijft Vlaanderen net onder de drempelwaarde van 200. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano die dinsdag gepubliceerd werden, en als basis gebruikt worden voor de ECDC-kaart.

Ook Wallonië blijft met 173 gevallen onder die drempelwaarde, maar had de afgelopen week een positiviteitsratio van 4,8 procent. Dat is boven de drempel van 4 procent en daarom kleurt de regio vanaf donderdag rood.

De Europese kaart telt deze week een pak minder groene zones. Traditionele zomervakantiebestemmingen Spanje, Frankrijk en Griekenland zijn volledig rood of donkerrood. In Spanje is het aantal donkerrode zones wel aanzienlijk verminderd. De populaire regio’s Catalonië en Valencia zijn voortaan gewoon rood. Duitsland telt dan weer plots geen groene zones meer. Berlijn is een rode zone geworden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in