Nooit meer ‘lenen bij een vriendin’: Antwerpse kredietverstrekker mevrouw Leemans overleden
Margareta – Greetje - Leemans. Foto: RR

Margareta – Greetje - Leemans is overleden. De bekende kredietverstrekker, die kantoor hield naast de privéwoning van Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de Herentalsebaan in Deurne, overleed vorige week na een korte ziekte. Ze werd 88 jaar oud. Haar onderneming Leemans Kredieten blijft bestaan.

Dat mevrouw Leemans Margareta - Greetje voor de vrienden - als voornaam had, was bij weinig mensen bekend. Daar zit haar bekende reclameslogan voor iets tussen: ‘Lenen bij mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin’. Ze ging prat op een gemoedelijke, familiale benadering van haar cliënten en probeerde zo hun vertrouwen te winnen.

Nooit meer ‘lenen bij een vriendin’: Antwerpse kredietverstrekker mevrouw Leemans overleden
De foto van Leemans die nog steeds gebruikt wordt in de advertenties. Foto: RR

De zaak die ze in 1985, toen al op 52-jarige leeftijd, in haar eentje opstartte, is uitgegroeid tot een kantoor met zeventien medewerkers. Leemans Kredieten staat er ook vandaag nog om bekend dat het mensen die bij grootbanken bot vangen, toch nog aan een lening kan helpen. Een legale, maar ook omstreden praktijk.

Leemans was zelf al geruime tijd niet meer professioneel actief in Leemans Kredieten maar bleef als oprichtster wel steeds het bekende gezicht van de onderneming, gespecialiseerd in persoonlijke leningen en hypothecaire kredieten. Als selfmade woman was ze bijzonder fier op de zaak die ze uitbouwde. De typische stijl van reclame voeren bleef al die tijd bestaan, net als de typische roze kleur die Leemans destijds zelf als huisstijl introduceerde.

De wijd en zijd bekende slogan ‘Lenen bij mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin’ kwam er volgens de familie niet toevallig. Ze wilde echt dicht bij de mensen staan. Toen ze startte, wilde ze het anders doen dan anders. Minder afstandelijk, zonder loket en veel minder formeel. Ze voelde zichzelf een vrouw van het volk en was er trots op dat ze leningen begrijpelijk kon uitleggen aan iedereen.

Nooit meer ‘lenen bij een vriendin’: Antwerpse kredietverstrekker mevrouw Leemans overleden
Het kantoor van Leemans Kredieten aan de Herentalsebaan in Deurne Foto: RR

Geregeld klonk het verwijt dat Leemans zichzelf verrijkte op de kap van arme mensen. Daarover zei ze in een interview met De Standaard in 2008 ten tijde van de financiële crisis: ‘Ik word hier niet rijker mee. Ik verdien mijn kost en ik loop meer risico‘s. Meer cliënten betekent meer leningen en dus meer risico’s. Ik zou zot zijn als ik er niet aan zou verdienen, maar ik werk niet om rijk te worden. Ik heb geen ambities. Onnozel, hé? Het stoort me niet. Ik ben met weinig content. Ze zeggen dat ik meer van het leven moet profiteren, maar ik heb het beste leven dat er bestaat.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in