camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

donderdag 19 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Zeven mensen met Belgische nationaliteit op Nederlandse vlucht

Een straatbeeld uit Kaboel vandaag.  ap

Op de evacuatievlucht uit Kaboel die gisterenavond is geland op de luchthaven van Schiphol in Nederland zaten uiteindelijk zeven mensen met een Belgisch paspoort. Dat vernam Belga van een regeringsbron. Bij vertrek hadden nog vijftien anderen aangegeven Belg te zijn, veruit de meesten van hen zijn gelinkt aan de Belgische paspoorthouders.

Het C-17-transportvliegtuig vertrok uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel als een Hongaars toestel. Na een tussenlanding in de Georgische hoofdstad Tbilisi werd het een Nederlandse vlucht. Aan boord waren 35 Nederlanders, een aantal Duitsers en Britten en ook 16 Belgen, zei de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) in de Nederlandse Tweede Kamer.

Maar al snel bleek dat de chaos op de Hamid Karzai International Airport grondige identiteitscontroles voor het opstijgen onmogelijk had gemaakt. De mensen aan boord van het toestel zouden met handopsteking hebben aangegeven tot welke nationaliteit ze behoorden. Buitenlandse Zaken moest de nationaliteit van de passagiers die hadden aangegeven Belg te zijn, dus nog verifiëren.

Volgens een regeringsbron is dat intussen gebeurd. Uiteindelijk hadden niet 16 maar wel 22 mensen aan boord van de C-17 aangegeven Belg te zijn. Zeven van hen blijken effectief houders van een Belgisch paspoort. De 15 anderen hebben de Afghaanse nationaliteit, maar zijn in ‘veruit de meeste gevallen’ gelinkt aan de geëvacueerde Belgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om dichte familieleden, zoals partners en kinderen. Van de 22 passagiers zijn er 14 al naar België overgekomen. De 8 anderen bevinden zich nog in Nederland.

De evolutie in Afghanistan kan u hier volgen.

2 Nederlandse politie vindt verdachte voor dubbele moord in Antwerpen in 1993

In Nederland is een 70-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt de opdracht te hebben gegeven voor een dubbele moord die in 1993 in Antwerpen werd gepleegd. Dat meldt de Nederlandse politie. De man zat al in de cel, na een veroordeling voor drugsfeiten.

De man zou de opdracht hebben gegeven die leidde tot de dood van diamantair Henie Shamel en zijn vriendin Anne De Witte. Eerder werden al vijf andere verdachten veroordeeld voor hun rol bij de dubbele moord: de twee schutters, een chauffeur en twee personen die de moord hebben georganiseerd. Drie van hen kregen een levenslange gevangenisstraf.

De slachtoffers werden in de nacht van 8 op 9 mei 1993 onder vuur genomen door twee schutters en raakten daarbij levensgevaarlijk gewond. Enkele dagen later bezweken ze in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Het onderzoek naar de zaak, ‘Cobra’ gedoopt, werd uiteindelijk meegenomen in het Nederlandse liquidatieproces ‘Passage’, dat draaide rond afrekeningen in het criminele milieu van Amsterdam. Een kroongetuige legde daar verklaringen af over de moorden.

3 Gemiddeld 60 nieuwe ziekenhuisopnames per dag

In de periode van 12 tot en met 18 augustus werden elke dag gemiddeld 60 personen in het ziekenhuis opgenomen met covid-19. Dat is een stijging met 24 procent in vergelijking met de week voordien. Er liggen nu 590 coronapatiënten in de ziekenhuizen, waarvan 172 intensieve zorgen nodig hebben.

Tussen 9 en 15 augustus werden er dagelijks gemiddeld 1.896 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Intussen hebben 8.312.487 Belgen of 72,1 procent van de bevolking minstens een coronaprik gekregen, 7.721.507 Belgen of 67 procent is volledig ingeënt.

Meer cijfers en grafieken over corona vindt u hier.

4 Zaak-Chovanec: eind september reconstructie van feiten op luchthaven Charleroi

In het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec staat de reconstructie van de feiten op de luchthaven van Charleroi gepland voor eind september. Dat zegt Ann Van de Steen, de advocaat van de weduwe van Chovanec. ‘Normaal moest de wedersamenstelling in februari plaatsvinden, maar dat kon niet door corona. We hopen dat er geen uitstel meer komt en dat de reconstructie het sluitstuk van het onderzoek wordt, want onze cliënte vreest dat alles weer op de lange baan geschoven wordt.’

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in een ziekenhuis, drie dagen na de politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar hij gedroeg zich agressief en werd opgepakt. Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop te zien is hoe de man zich ’s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang gehouden wordt door de agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

5 Toyota kan door chiptekort 40 procent minder auto’s bouwen in september

  Gamma-Rapho via Getty Images

De Japanse autobouwer Toyota moet zijn productiedoelstelling voor september met 40 procent verlagen door het wereldwijde tekort aan computerchips. Dat heeft Toyota bevestigd, na berichten in de Japanse krant Nikkei.

Toyota, dat vorig jaar de grootste autofabrikant ter wereld was, was van plan om in september zowat 900.000 voertuigen te produceren. Maar door een tekort aan chips moet het de productie in bijna al zijn Japanse fabrieken in september meerdere dagen stilleggen. Er zullen daardoor maar ongeveer 540.000 auto’s van de band rollen.

Behalve de chiptekorten zit ook de uitbraak van de deltavariant van het coronavirus de productie van auto’s in de weg. Met name in Zuidoost-Azië kampt Toyota met leveringsproblemen van auto-onderdelen.

Het aandeel van Toyota daalde na de bevestiging met ongeveer 5 procent.

6 Dodentol aardbeving Haïti loopt op tot 2.189

  Getty Images

De dodentol van de aardbeving die het zuidwesten van Haïti vorige zaterdag heeft getroffen, is opgelopen tot 2.189. Dat heeft de civiele bescherming van het land gemeld. Meer dan 12.200 mensen raakten gewond, 332 mensen zijn nog steeds vermist.

De schok met een kracht van 7,2 verwoestte ook 60.000 huizen. Het epicentrum van de beving bevond zich op een diepte van 10 kilometer, 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Louis du Sud.

Reddingswerken Haïti zijn hels karwei

7 Israël zet reservisten in in ziekenhuizen

Vanwege de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen gaat het Israëlische leger zowat 200 reservisten naar ziekenhuizen sturen om het gezondheidspersoneel te ondersteunen.

De reservisten zullen worden ingezet voor logistieke opdrachten, zoals het overbrengen van patiënten of het vervoeren van medische apparatuur. Dat moet het medisch personeel de mogelijkheid geven om zich volop op de behandeling van de patiënten te concentreren.

Volgens het leger zijn sinds het begin van de pandemie in totaal al meer dan 600 reservisten ingezet in ziekenhuizen.

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten is gisteren gestegen naar 603. Dat is het hoogste aantal sinds maart, volgens de gegevens van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Vandaag werden ook 7.856 nieuwe besmettingen gemeld.

De coronacijfers in Israël zijn al sinds juni sterk aan het stijgen. Nochtans is meer dan 58 procent van de ongeveer 9,4 miljoen Israëliërs al twee keer gevaccineerd. Bovendien hebben meer dan een miljoen mensen van 50 jaar en ouder al een derde dosis gekregen.

8 Doden bij protest tegen taliban in Asadabad

In de noordoostelijke Afghaanse provinciehoofdstad Asadabad zijn meerdere doden gevallen bij protesten op de onafhankelijkheidsdag. De betogers zwaaiden met de Afghaanse vlag. Dat meldt persagentschap Reuters op basis van plaatselijke media.

Sommige betogers hadden eerder ook de witte vlag van de taliban neergehaald. Het gaat om de eerste tekenen van protest onder de bevolking tegen het nieuwe bewind in Kaboel, enkele dagen nadat de moslimfundamentalisten van de taliban zondag de macht hebben overgenomen.

Het is niet duidelijk of er mensen door geweervuur zijn geraakt of dat de doden vielen als gevolg van de paniek en het gedrang, zegt getuige Mohammed Salim vanuit de stad, de hoofdstad van de provincie Kunar. ‘Honderden mensen kwamen op straat. Eerst was ik bang en wilde ik mijn huis niet verlaten, maar dan zag ik dat mijn buren meestapten. Ik nam de vlag mee die ik thuis liggen heb.’

9 Kappers en schoonheidsspecialisten willen af van mondmaskerplicht

De Belgische kappers en schoonheidsspecialisten willen zo snel mogelijk af van de mondmaskerplicht in hun zaak, zowel voor de klanten als het personeel. Tegelijk verzetten ze zich tegen de invoering van een Covid Safe Ticket voor hun zaak, zoals dat in Duitsland en Frankrijk reeds het geval is.

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen om zich over de verdere aanpak van de coronapandemie te buigen. Aan de vooravond van die vergadering zeggen de kappers en schoonheidsspecialisten welke beslissing zij willen zien: de afschaffing van de mondmaskerplicht.

‘Het is tijd om keuzevrijheid te geven en de behandelaar alsook de klant dit zelf te laten bepalen. Een wettelijke verplichting is in deze fase buitenproportioneel’, zegt Mario Blokken, voorzitter van de Belgische Beauty Federatie en United Hairdressers.

Uit een enquête die de sector afnam bij 919 van haar leden moet blijken dat de boekingen sinds de start van de vaccinatiecampagne beter lopen en de sector bijna terug op het niveau van voor de crisis zit. Negentig procent van de kappers en schoonheidsspecialisten geeft overigens aan zich te hebben laten vaccineren of dat alsnog te zullen doen.

10 Gewonde bij mesaanval op Zweedse school

Een leraar is zwaargewond geraakt bij een steekincident op een school in het Zweedse Eslöv, in het zuiden van het land. Dat meldt de politie donderdag. Een vijftienjarige werd opgepakt op verdenking van een moordpoging. Er raakten geen andere studenten gewond.

Een getuige zegt aan de krant Skanska Dagbladet dat een man, gewapend met een lang mes, op de school aankwam. Hij droeg een masker, een helm en wat leek op een kogelvrije vest. Sommige leerlingen sprongen uit de ramen om te ontsnappen.

Binnenland
 1. Marc Van Ranst: ‘Vaccins waarschijnlijk niet optimaal tegen omikron, toch doorzetten met derde prik’
 2. De constante van de corona­maatregelen: rare kronkels
 3. Gemeente Alveringem kondigt rampenplan af door hevige regenval
 4. Coronablog | Minister Weyts: ‘Absoluut verhinderen dat onderwijs in lockdown gaat’
 5. Toenadering tussen Verlinden en politievakbonden, acties tijdelijk opgeschort
 6. Ruim twee derde van de Belgen weet niet waar ze besmet raken
 7. Terrorist Anders Breivik stuurt slachtoffers brieven met extreemrechtse propaganda
 8. Foto Lectrr, cartoon van de dag
 9. Amateurtrainers mogen tot 450 uur bijklussen aan 10 procent
 10. Parket Halle-Vilvoorde sleept 160-tal reizigers met valse PCR-test voor rechtbank
 11. Vivaldi en de regio’s schuiven elkaar de boosterfactuur door
 12. Onderzoekszitting naar verdwijning Théo Hayez gestart in Australië: Belgisch federaal parket assisteert
 13. De vierde golf in een oogopslag: zo verspreidt het virus zich over België en onze buurlanden
 14. Video Filmpje van vier stilstaande trams op Brussels kruispunt gaat viraal
 15. Koude start van de week: gevaar voor rijm- en ijsplekken
 16. Veel regen in West-Vlaanderen: op enkele plaatsen werd alarmpeil zondag al bereikt
 17. Nieuwe coronamaatregelen van kracht: sportwedstrijden binnen zonder publiek, klasgroepen gescheiden
 18. Supermarktsector onder druk: steeds meer winkels, steeds minder klanten

De podcasts van De Standaard