camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

coronavirus

Texaanse gouverneur die mondmaskerplicht verbood, is besmet

De besmettingen en ziekenhuisopnames in de Amerikaanse staat Texas zijn op weg naar een nieuwe piek. Ook de Republikeinse gouverneur heeft er positief getest.

donderdag 19 augustus 2021 om 3.25 uur

Greg Abbott, de gouverneur van Texas. afp

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, Greg Abbott, heeft positief getest op het coronavirus. Hij gaat in isolatie en zal dagelijks worden getest, aldus zijn entourage.

De 63-jarige Abbott profileerde zich als felle tegenstander van strengere lokale coronaregels in delen van zijn staat. Zo verbood hij via uitvoeringsbesluiten zowel het gebruik van vaccinpaspoorten als het verplichte gebruik van mondmaskers. Dat die laatste ban ook gold in scholen, leidde tot felle ­tegenstand in de aanloop naar het nieuwe schooljaar.

Een dag voor Abbotts positieve resultaat vorderde het Texaanse hooggerechtshof een tijdelijke stopzetting van de mondmaskerplicht in de steden Dallas en San Antonio. Ook daar waren lokale ­besturen ingegaan tegen de ban op mondmaskerverplichtingen.

De epidemiologische situatie in Texas, de tweede grootste staat van de Verenigde Staten, is zorgwekkend, mede door de besmettelijke deltavariant. Vijf maanden nadat Abbott de laatste coronarestricties in zijn staat had opgeheven, gaat zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames de hoogte in. De cijfers liggen op koers om de eerdere viruspiek van januari te overtreffen.

Minder dan een uur voor de ­positieve test van Abbott bevestigd werd, waarschuwde Sylvester Turner, de Democratische burgemeester van de grootste Texaanse stad Houston, dat de verhouding positieve coronatests in zijn stad op 20 procent lag. Vorige week werd aan ziekenhuizen gevraagd om medische ingrepen die niet absoluut noodzakelijk zijn, uit te stellen. Toen Abbott in maart aankondigde dat hij komaf zou maken met de mondmaskerplicht, bekritiseerde president Joe Biden dat als een ‘grote fout’ en ‘neanderthaler-denken’.

Hoewel Abbott gekant is tegen vaccinpaspoorten, is hij geen ­tegenstander van de vaccins zelf: hij is volledig ingeënt tegen het ­coronavirus en maakt dus een zogenoemde doorbraakinfectie door. Hij zou geen symptomen vertonen. Zijn vrouw Cecilia testte ­negatief. (belga, bloomberg)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen