Marieke Blomme (40) ligt woensdagavond nog steeds op koers om als eerste vrouw de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. De Gentse sportcoach heeft wel een beperkte achterstand op haar voorziene schema. Rond 21 uur zwom ze tussen De Haan en Wenduine.

Woensdagochtend startte Marieke Blomme om 7.11 uur vanuit De Panne. Het was de bedoeling om na een tocht van 18 uur de Nederlandse grens te bereiken in Knokke-Heist. Daarmee zou ze het sneller doen dan haar voorganger Matthieu Bonne in september 2020. De Bredenaar, bekend van het Eén-programma Kamp Waes, legde de 67 kilometer toen af in ruim 23 uur.

Blommes recordpoging stond oorspronkelijk gepland op maandag, maar door de slechte weersomstandigheden werd die poging uitgesteld.

Om de twintig minuten eten

Gedurende de volledige tocht wordt Blomme bijgestaan door een begeleidingsboot. Daarnaast gaat er in de eerste helft van de route een zeilboot mee, die later wordt afgelost door nog een andere boot. Vanop de begeleidingsboot zal haar man haar om de twintig minuten eten en drinken aangeven met de ‘feeding stick’.

Blomme kwam op het idee voor de recordpoging tijdens de coronaperiode. ‘Alle wedstrijden die ik wilde doen, werden afgeschaft dus ben ik maar beginnen trainen voor een doel dat niet kon worden afgelast door corona.’

Tegelijk is de recordpoging bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport voor iedereen. De Belgian Coast Swim is een fundraiser voor The Homestretch Foundation, een organisatie die zich inspant voor gelijke kansen voor vrouwen in sport, en Snowbility, een vzw die wintersporten mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking. Elke donatie wordt integraal aan de vzw’s geschonken. Alle andere kosten draagt Blomme zelf.