camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 18 augustus 2021 om 16.55 uur

1 Nog drie Belgische vliegtuigen vertrokken naar Afghanistan

  belga

Om 11 uur is een eerste C130-legervliegtuig van de militaire luchthaven van Melsbroek vertrokken naar Afghanistan voor een evacuatiemissie. Dat meldde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

Dinsdag vloog al een kleinere Falcon 7X met een voorbereidingsteam naar Islamabad in Pakistan. Vandaag vertrokken drie grotere legervliegtuigen: een C130 om 11 uur, nog een C130 om 11.30 uur en een A400 M om 15 uur. Er reizen een vijftiental militairen mee.

Recent nieuws over de situatie in Afghanistan vindt u hier.

2 16 Belgen geëvacueerd met Nederlandse vlucht

Nederland heeft zestien mensen met de Belgische nationaliteit geëvacueerd uit Kaboel. De Belgen waren samen met 35 Nederlanders, twee Duitsers en twee Britten aan boord van een transportvliegtuig dat vanmiddag vertrok uit de Afghaanse hoofdstad.

Het toestel, een C-17, vertrok richting de Georgische hoofdstad Tbilisi. Dinsdag kon ook Frankrijk al een Belg evacueren uit Kaboel.

3 Coronacijfers blijven stijgen

In de periode van 11 tot en met 17 augustus werden elke dag gemiddeld 57,4 personen in het ziekenhuis opgenomen met covid-19, een stijging met 21 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. Er liggen volgens de laatst beschikbare cijfers 567 coronapatiënten in het ziekenhuis. Zo’n 162 van hen hebben intensieve zorg nodig.

Tussen 8 en 14 augustus werden er dagelijks gemiddeld 1.916 nieuwe besmettingen vastgesteld, een toename met 9 procent in vergelijking met de week voordien. Tegelijk werd in diezelfde periode iets minder getest (-1 procent). De positiviteitsratio blijft stabiel op 4,2 procent. Het reproductiegetal bedraagt volgens het dashboard van Sciensano 1,12. Wanneer dat cijfer hoger is dan 1 wint de epidemie verder aan kracht.

Goed nieuws is dat intussen 8.299.079 Belgen een eerste dosis van het vaccin kregen, wat overeenkomt met 72 procent van de totale bevolking. Zowat 7.681.026 landgenoten zijn volledig gevaccineerd, 66,7 procent van de totale bevolking.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

4 Alitalia-opvolger Ita heeft vergunningen beet: ticketverkoop kan starten

De Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit (Enac) heeft de luchtvaartmaatschappij Italia Trasporto Aereo (Ita) twee belangrijke exploitatievergunningen verleend. De luchtvaartmaatschappij die Alitalia opvolgt, heeft een bewijs van luchtvaartexploitant en een vergunning voor luchttransport gekregen.

‘Ita kan opstijgen’, zei de voorzitter van de autoriteit, Pierluigi Di Palma. De luchtvaartmaatschappij kan nu tickets beginnen verkopen.

De eerste vliegtuigen zullen volgens de plannen van Ita op 15 oktober opstijgen. lta wilde eigenlijk in de lente al beginnen. Maandenlang was er echter onenigheid met de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie in Brussel. Alitalia is al jaren afhankelijk van staatssteun, omdat de luchtvaartmaatschappij geen winst meer maakte. Ita zal daarom in een gestroomlijnde vorm worden gelanceerd.

5 Personen met verminderde immuniteit krijgen derde prik aangeboden

Personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling, zullen een derde prik met een coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist, heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd op Twitter.

De derde prik, of de boosterdosis, zal de komende maanden georganiseerd worden in de Belgische vaccinatiecentra. In eerste instantie zal die bestemd zijn voor 300.000 tot 400.000 mensen met een verzwakt immuunsysteem. Onder meer Duitsland, Israël en de Verenigde Staten hebben al groen licht gegeven voor een derde prik met het Pfizer- of Modernavaccin.

6 Tsunami-alarm na aardbeving ter hoogte van Vanuatu

Ter hoogte van de eilandengroep Vanuatu in de Stille Oceaan heeft zich een aardbeving met magnitude 6,9 voorgedaan, zo heeft het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) bekendgemaakt.

De beving deed zich om 12.10 uur Belgische tijd voor. Het epicentrum bevond zich op 89,5 km onder de zeebodem, 20 km ten noorden van Port-Olry.

Over eventuele schade is nog niets bekend.

De Amerikaanse weerdienst NOAA had tsunami-alarm geslagen, maar dat is later op de dag weer ingetrokken.

7 Klachten Moderna vaker na tweede prik, bij AstraZeneca na eerste

Algemene lichamelijke klachten, die normaal zijn bij coronavaccinaties, worden na de tweede vaccinatie met Moderna vaker ervaren dan na de eerste prik. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit juist andersom, meldt het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek. Bij Pfizer/BioNTech is er nagenoeg geen verschil.

De klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen na vaccinaties. ‘Ten minste één van deze bijwerkingen wordt vaker ervaren na de tweede Moderna-vaccinatie (79 procent) dan na de eerste (56 procent)’, aldus Lareb. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit 39 procent na de tweede prik en 86 procent na de eerste inenting. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech worden de klachten in ongeveer een kwart van de gevallen ervaren, zowel na de eerste prik als na de tweede.

Lareb deed onderzoek bij meer dan 18.000 mensen die twee keer zijn geprikt. Het gaat om ruim 10.200 deelnemers met het Pfizer/BioNTech-vaccin, ruim 5.500 met het vaccin van AstraZeneca en ruim 2.400 met het Moderna-vaccin.

8 Avondklok op Kreta uitgebreid na stijging van aantal coronabesmettingen

  getty

Wegens een toename van het aantal vastgestelde coronabesmettingen op Kreta wordt er voor zeven dagen een avondklok ingesteld in het district Rethimno, in het centrum van het Griekse vakantie-eiland. Dat heeft de regering in Athene woensdag beslist.

In Chania en Iraklion, twee andere districten op Kreta, was een week geleden al een gelijkaardige regeling getroffen. De avondklok wordt daar nu met zeven dagen verlengd. Lassithi, in het oosten van het eiland, is daarmee het enige district op Kreta zonder nachtelijk uitgaansverbod.

De avondklok geldt vanaf 1.00 uur tot 6.00 uur ’s ochtends. Er worden alleen uitzonderingen gemaakt voor noodgevallen en voor mensen die ’s nachts werken. In de betrokken regio’s mag er bovendien geen muziek meer worden gespeeld in bars en restaurants.

9 Inflatie in eurozone stijgt naar meer dan 2 procent

In de eurozone is de inflatie in juli boven de grens van 2 procent uitgekomen. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,2 procent. De inflatie is daarmee het hoogst sinds oktober 2018.

In juni bedroeg de inflatie nog 1,9 procent. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Op maandbasis daalden de prijzen in juli met 0,1 procent.

Opnieuw droegen de energieprijzen sterk bij tot de algemene inflatie, met een stijging van 14,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De voedselprijzen daarentegen stegen in juli in een lager dan gemiddeld tempo.

Ondertussen daalde de kerninflatie op jaarbasis, waarbij energie- en voedselprijzen buiten beschouwing worden gelaten, van 0,9 tot 0,7 procent. Kerninflatie wordt door veel economen beschouwd als meer betekenisvol voor de basisprijsontwikkeling.

10 Grote Prijs van Japan Formule 1 gaat niet door

De Grote Prijs Formule 1 van Japan, die zou plaatsvinden op zondag 10 oktober op het circuit van Suzuka, gaat dit jaar niet door. De reden voor de annulatie is de ‘aanhoudende complexiteit van de organisatie door de coronapandemie’, zo klinkt het. Vorig jaar ging de GP van Japan ook al niet door vanwege de coronacrisis.

‘Na lange gesprekken met de promotor en de autoriteiten in Japan heeft de Japanse regering besloten de race te annuleren’, legde de F1 uit in een persbericht. De Formule 1 werkt nu aan een nieuwe kalender en zal die ergens in de komende weken bekendmaken.

‘We hebben vorig jaar bewezen dat we ons kunnen aanpassen en oplossingen kunnen vinden voor onzekerheden’, klonk het. ‘We zijn enthousiast over de belangstelling van andere locaties om komend jaar en de jaren die volgen F1-races te organiseren.’

Binnenland
 1. Coronablog | Omikronvariant was al week eerder in Nederland
 2. Mag ik aan de toog zitten en wat met rommelmarkten? Jullie vragen over de nieuwe maatregelen beantwoord
 3. A12 veroorzaakt tweespalt in Brusselse regering: ‘Dit is Vlamingen koeioneren’
 4. Agentschap Zorg en Gezondheid reageert op Weyts’ voorstel onderwijs prioritair te vaccineren: ‘Eerst overleg nodig’
 5. Eerste hoopgevende signalen in coronacijfers: ‘Maar we moeten dit volhouden’
 6. Video Politie verspreidt opsporingsbericht om 19 betogers tegen coronamaatregelen te identificeren
 7. Brusselse burgemeesters dreigen delen Brussels Noordstation af te sluiten
 8. Vandaag zacht weer, vanaf morgen beduidend kouder
 9. Aantal besmettingen stijgt met 15 procent, 1,5 miljoen Belgen kregen al boosterprik
 10. Foto Lectrr, cartoon van de dag
 11. Paus benoemt Leuvense prof tot lid van Pauselijke Academie voor het Leven
 12. Alle hens aan dek in de Westhoek door wateroverlast
 13. Marc Van Ranst: ‘Vaccins waarschijnlijk niet optimaal tegen omikron, toch doorzetten met derde prik’
 14. De constante van de corona­maatregelen: rare kronkels
 15. Toenadering tussen Verlinden en politievakbonden, acties tijdelijk opgeschort
 16. Ruim twee derde van de Belgen weet niet waar ze besmet raken
 17. Terrorist Anders Breivik stuurt slachtoffers brieven met extreemrechtse propaganda
 18. Amateurtrainers mogen tot 450 uur bijklussen aan 10 procent
 19. Parket Halle-Vilvoorde sleept 160-tal reizigers met valse PCR-test voor rechtbank

De podcasts van De Standaard