De Japanse tennisster Naomi Osaka heeft maandag in tranen een persconferentie onderbroken nadat een verslaggever haar een kritische vraag stelde over haar gespannen relatie met de pers en suggereerde dat de media-aandacht haar wel ten goede komt als het niet om tennis gaat.

Het was Osaka’s eerste persconferentie sinds Roland Garros. Ze verliet eind mei het grandslamtoernooi na een polemiek rond haar beslissing om niet langer te verschijnen op persconferenties voor haar mentale gezondheid. De Japanse verklaarde nadien dat ze sinds de US Open van 2018 te maken heeft met depressies.

Toen een lokale verslaggever uit Cincinnati maandag tijdens de Western and Southern Open opperde dat Osaka op sommige vlakken profiteert van haar mediabekendheid, maar niet graag met sportverslaggevers spreekt, kreeg de nummer twee van de wereld tranen in de ogen toen ze probeerde een antwoord te formuleren.

Haïti

‘Als je zegt dat ik er niet gek op ben om met jullie om te gaan, waar verwijs je dan naar?’ vroeg Osaka, die van Japans-Haïtiaanse afkomst is. Osaka verliet daarna kort de zaal, maar keerde terug om de persconferentie af te maken.

Nog tijdens de persconferentie vertelde Osaka dat ze het prijzengeld dat ze op het toernooi in Cincinnati zal schenken aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. ‘Ik zou nog meer kunnen doen en ik zoek nog uit waar ik met mijn energie in kan steken. Het prijzengeld is het eerste waarvan ik dacht dat het iets zou kunnen opbrengen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig