Nieuw-Zeeland in lockdown na eerste lokale besmetting in halfjaar
Het nieuws zorgde voor lange rijen aan de supermarkten in Auckland. Foto: AP

In Nieuw-Zeeland heeft het ministerie van Volksgezondheid de eerste lokale besmetting met het coronavirus vastgesteld in zo’n zes maanden. Premier Jacinda Ardern kondigde enkele uren later een strikte lockdown af. In eerste instantie zou die maar enkele dagen duren.

In Auckland werd voor het eerst sinds 28 februari een besmetting vastgesteld waarbij er (nog) geen link gelegd kon worden met het buitenland. Ardern kondigde dinsdag daarom meteen een lockdown af. Die gaat om middernacht lokale tijd in. In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Auckland, waar de besmetting werd vastgesteld, en het kuststadje Coromandel, waar de besmette persoon naartoe was gegaan, zal de lockdown normaal zeven dagen duren. In de rest van het land voorlopig drie dagen. Tijdens die periode moeten alle scholen en niet-essentiële bedrijven de deuren sluiten. Mensen mogen hun woning enkel verlaten voor medische zorg, om naar de supermarkt te gaan en om alleen te gaan sporten.

‘We hebben gezien wat de ernstige gevolgen zijn van te lang wachten met handelen’, zei Ardern. De premier benadrukte dat een virusstaal nu wordt geanalyseerd. ‘De laatste tijd was elk geval in isolatie en quarantaine de deltavariant en de die variant is wereldwijd in opmars. Hoewel we het nog niet kunnen bevestigen, moeten we aannemen dat dat hier ook het geval is’, luidde het. ‘Hard en vroeg optreden heeft eerder voor ons gewerkt. We weten dat de deltavariant een gevaarlijkere vijand is om te bestrijden, maar dezelfde maatregelen die we vorig jaar hebben toegepast, kunnen weer werken.’

Laatste lokale besmetting 6 maanden geleden

De laatst gemelde lokale besmetting in Nieuw-Zeeland dateert al van 28 februari. Sindsdien werden alle bevestigde gevallen van covid-19 in Nieuw-Zeeland vastgesteld aan de grens.

‘Een harde en snelle reactie is het beste middel om elke mogelijke verspreiding uit te roeien en iedereen in Nieuw-Zeeland wordt gevraagd om kalm te blijven, vriendelijk te zijn en zijn rol te spelen terwijl we meer informatie verzamelen’, luidde het eerder al in een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid.

Beleid

Sinds het begin van de pandemie voert het land een ‘go-hard-and-early’-strategie met het oog op covid-19 volledig te elimineren in het land zodat mensen zonder restricties kunnen leven. De strategie betekent ook dat de internationale grenzen grotendeels gesloten blijven.

De Nieuw-Zeelandse dollar kelderde na de aankondiging en daalde met 1,5% tot $ 0,6926 nadat de lockdown was aangekondigd.

Sinds het begin van de coronapandemie heeft Nieuw-Zeeland, dat zowat 5 miljoen inwoners telt, 2.570 besmettingen en 26 overlijdens gerapporteerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig