Balans van aardbeving Haïti loopt verder op tot meer dan 1.400 doden
Foto: AP

De aardbeving die het zuidwesten van Haïti zaterdagvoormiddag heeft getroffen, heeft nu al aan 1.419 mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de civiele bescherming in het land, Jerry Chandler, gezegd in een op televisie uitgezonden briefing.

Een dag eerder was nog sprake van 1.297 doden. Volgens Chandler raakten bij de schok met een kracht van 7,2 ook ongeveer 6.900 mensen gewond. Interim-premier Ariel Henry kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Het epicentrum van de beving bevond zich op een diepte van 10 kilometer, 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Louis du Sud. Minstens 13.700 huizen werden verwoest en ongeveer evenveel liepen schade op, aldus de civiele bescherming. Meer dan 30.000 gezinnen werden getroffen.

Vast onder puin

Intussen zijn nog reddings- en hulpoperaties aan de gang. Veel mensen zouden nog vastzitten onder het puin van de talrijke ingestorte gebouwen in de getroffen regio. Tot overmaat van ramp nadert de tropische storm Grace Haïti met windsnelheden tot 55 kilometer per uur.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van de zware aardbeving die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten dakloos. De schade werd geschat op 8 miljard dollar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig