Bezos wil verhinderen dat Musk maanlander voor Nasa mag bouwen
Jeff Bezos Foto: afp

Zakenman en multimiljardair Jeff Bezos spant een proces aan tegen de Nasa. Aanleiding is dat niet Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin een maanlander mag ontwikkelen, maar SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van rivaal Elon Musk.

Dat meldt heeft Spacenews.com. Bezos heeft vrijdag een zaak aangespannen bij de Court of Federal Claims in Washington, een aparte federale rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid. Blue Origin zegt dat de beslissing van het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa onwettig is en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld.

SpaceX kreeg het contract voor de Maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Musk ontwikkelt een ruimtetuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de Maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren. Het project heet Starship HLS (Human Landing System). Met de deal is een bedrag van 2,89 miljard dollar gemoeid, omgerekend bijna 2,5 miljard euro.

Blue Origin van Bezos was ook in de race voor de opdracht. Het bedrijf klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse versie van het Rekenhof.

Bezos en Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met de NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen en daarnaast willen ze beide toeristische vluchten naar de ruimte verkopen.

Bezos ging vorige maand zelf enkele minuten de ruimte in, maar is niet erkend als astronaut.