camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 16 augustus 2021 om 16.55 uur

1Ministers van Buitenlandse Zaken EU komen morgen bijeen over Afghanistan

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Europese Unie zullen dinsdag tijdens een videoconferentie de situatie in Afghanistan bespreken, terwijl tal van westerse landen er hun evacuaties versnellen. Dat hebben diplomaten verteld aan het Franse persagentschap AFP.

Verscheidene lidstaten en de Europese Commissie proberen hun diplomaten en onderdanen met spoed te evacueren uit Kaboel, waar de taliban de macht in handen hebben genomen.

De situatie in Afghanistan kan u hier volgen.

2Vijf doden door chaos op luchthaven van Kaboel

  afp

Door de chaos op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Dat hebben ooggetuigen gemeld aan het nieuwsagentschap Reuters.

Een getuige zegt dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een auto zijn geladen. De Amerikaanse krant Wall Street Journal heeft melding gekregen over drie mensen die werden doodgeschoten.

Duizenden Afghanen zijn naar de luchthaven afgezakt. Ze proberen hun land te ontvluchten na de machtsovername door de taliban. Op beelden is ook te zien dat heel wat mensen in een vliegtuig proberen te klimmen. Amerikaanse militairen hebben in de lucht geschoten om de menigte op afstand te houden.

Alle commerciële vluchten vanop de luchthaven van Kaboel zijn geannuleerd.

3Minstens 70 doden door overstromingen in Turkije

  afp

De overstromingen in het noorden van Turkije hebben al aan minstens zeventig mensen het leven gekost. Dat meldt de Turkse dienst voor rampenbestrijding Afad. De reddingsacties in de getroffen regio’s worden voortgezet.

Zware regenval veroorzaakte de afgelopen dagen de zwaarste overstromingen in jaren in de Turkse regio’s aan de Zwarte Zee. Huizen werden meegesleurd en bruggen stortten in. Vooral de provincies Bartin, Kastamonu en Sinop werden zwaar getroffen.

Volgens het Turkse nieuwsagentschap DHA worden nog regelmatig lijken vanonder het puin van ingestorte gebouwen gehaald.

4Balans van aardbeving in Haïti loopt op tot 1.297 doden

  afp

De aardbeving die het zuidwesten van Haïti zaterdagvoormiddag heeft getroffen, heeft nu al zeker aan 1.297 mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de civiele bescherming in het land gezegd. Meer dan 2.800 mensen raakten gewond. Als gevolg van de schok met een magnitude van 7,2 werden bijna 30.000 huizen vernield of beschadigd. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Het epicentrum van de beving bevond zich op 10 kilometer diepte, 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Louis du Sud. De meeste doden vielen in het zuiden van het land, daar zijn minstens 500 personen omgekomen. Vermoedelijk liggen er nog heel wat mensen onder het puin. Terwijl de ziekenhuizen overbelast raken, zoeken reddingsdiensten en vrijwilligers verder naar overlevenden. De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat heel wat straten ontoegankelijk zijn als gevolg van aardverschuivingen.

Intussen dient het volgende potentiële gevaar zich al aan. Zo nadert de tropische storm Grace momenteel het land. Het nationale orkaancentrum in Miami heeft de storm dan wel afgezwakt, er wordt nog steeds hevige regen voorspeld voor de Dominicaanse Republiek en voor Haïti.

5Maleisische premier neemt ontslag

  epa-efe

Muhyiddin Yassin, de eerste minister van Maleisië, heeft het ontslag van zijn regering meegedeeld aan de koning. Dat heeft minister van Wetenschap Khairy Jamaluddin bekendgemaakt via Instagram.

Met het ontslag dreigt een nieuwe periode van politieke instabiliteit aan te breken in het Zuidoost-Aziatische land, dat af te rekenen heeft met een nieuwe opstoot van de covid-pandemie.

De 74-jarige Maleisische premier was nog maar 17 maanden geleden, in maart 2020, aan de macht gekomen na de val van de regering van Mahathir Mohamad.

Muhyiddin Yassin was onder toenemende druk komen te staan vanwege zijn reactie op de coronapandemie. Hij zou volgende maand geconfronteerd worden met een vertrouwensstemming in het parlement. Vrijdag had de premier nog tevergeefs een poging ondernomen om steun te verwerven bij de oppositie en zo zijn mandaat te redden.

Na een bijeenkomst van de regering, bood de premier zijn ontslag aan bij de koning.

De Maleisische ex-premier met de bodemloze zakken

6Meer dan 200 bootmigranten gered uit de Middellandse Zee

Tijdens diverse operaties hebben de hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en ResQ meer dan tweehonderd bootmigranten gered uit de Middellandse Zee. Het zoek- en reddingsschip Geo Barents heeft bijna 190 mensen aan boord genomen, meldt Artsen Zonder Grenzen.

De migranten bevonden zich op een overvolle houten boot, toen de crew van de Geo Barents hen in het zicht kreeg. Volgens het bericht van Artsen Zonder Grenzen was er benedendeks te weinig zuurstof. Meer dan 210 mensen zijn nu aan boord van de Geo Barents, klinkt het. Bij de migranten die door ResQ gered werden, waren veel vrouwen en minderjarigen.

De crew van het schip ResQ People telde zondag ongeveer 165 opvarenden en eiste een veilige haven om die mensen aan land te laten gaan.

7Paralympische Spelen vinden zonder toeschouwers plaats

Na de Olympische Spelen vinden ook de Paralympische Spelen in Tokio (24 augustus-5 september) achter gesloten deuren plaats. Dat maakte het Japanse organisatiecomité bekend. De beslissing komt niet onverwacht en werd genomen in samenspraak met het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), de regering van Tokio en de Japanse regering.

Toeschouwers zijn dus niet welkom, al wordt er wel een uitzondering gemaakt voor schoolkinderen. Zij kunnen de competities, als onderdeel van een educatief programma van de overheid, bijwonen.

Tijdens de Paralympische Spelen strijden zo’n 4.400 atleten uit 160 landen voor medailles.

8Duitsland verkoopt deel Lufthansa-aandelen

De Duitse overheid start de afbouw van haar belang in luchtvaartmaatschappij Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines. De regering had de aandelen gekocht om het bedrijf door de coronacrisis te helpen.

Het overheidsfonds WSF (Wirtschaftsstabilisierungsfonds) wil het belang in de luchtvaartmaatschappij de komende weken met maximaal een kwart reduceren tot 15 procent, zo deelde het mee.

De overheid nam een belang van 20 procent in Lufthansa, ter waarde van 300 miljoen euro. Dat is maar een klein deel van de 6 miljard euro Duitse overheidssteun die de maatschappij kreeg.

9Overlegcomité buigt zich vrijdag over coronasituatie

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag opnieuw over de coronasituatie in ons land. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. Dat er een Overlegcomité zou komen eind augustus was al even duidelijk en nu is er dus ook een precieze datum.

De federale regering en de deelstaten overleggen vrijdag over de stand van zaken in de coronapandemie. Er zal worden bekeken welke coronamaatregelen de komende maanden nog nodig zijn en welke beperkingen al dan niet geschrapt kunnen worden.

Het Overlegcomité legde voor de zomer een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen vast in een ‘zomerplan’ met vier fases. Als alles goed gaat, treedt de vierde fase van het zomerplan in werking vanaf 1 september.

Het laatste Overlegcomité dateert van 19 juli.

Meer nieuws over de coronacrisis vindt u in de corona-blog van De Standaard.

10 Minstens twee Palestijnen gedood bij confrontaties op Westelijke Jordaanoever

  ap

Bij confrontaties met Israëlische troepen in het kamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever zijn maandagochtend minstens twee jonge Palestijnen omgekomen. Dat heeft een journalist van AFP ter plaatse vastgesteld.

Maandagochtend meldde de Israëlische grenspolitie dat een gewapende eenheid, die actief is op de bezette Westelijke Jordaanoever, betrokken is geweest bij botsingen in het kamp Jenin. Daarbij zijn ten minste twee mensen gedood, volgens het Palestijnse agentschap Wafa en een AFP-fotograaf.

De podcasts van De Standaard