In de chaos op de internationale luchthaven van Kaboel zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Om te vermijden dat nog meer mensen het land willen ontvluchten via het luchtruim, hebben zwaarbewapende commando’s post gevat bij de luchthaven.

Nog eens tien mensen liepen verwondingen op, meldt het Afghaanse persbureau TOLOnews. Duizenden proberen het land te ontvluchten te midden van de totale chaos na de machtsovername door de taliban. Massa’s mensen kwamen maandag van alle kanten de luchthaven binnen ondanks de aanwezigheid van Amerikaanse troepen en soldaten van andere landen om de evacuaties veilig te laten verlopen.

Volgens de Qatarese nieuwszender al-Jazeera hebben de taliban een cordon opgezet om mensen tegen te houden de terminal van de luchthaven binnen te gaan. De extremisten, die zwaar bewapend zouden zijn, hebben waarschuwingsschoten gelost om mensen weg te houden. Terwijl de nacht valt is de situatie ‘gespannen’.

Politie vlucht uit Kaboel, overal wordt gestolen en geplunderd

Volgens CNN hebben Amerikaanse soldaten op de luchthaven twee gewapende lieden doodgeschoten, nadat die Amerikaanse troepen hadden beschoten. Of zij deel uitmaken van de taliban of wat hun motieven waren, is nog niet duidelijk. De Verenigde Staten denken voorlopig dat het om een geïsoleerd geval gaat. Bij een ander incident op de luchthaven is een Amerikaanse soldaat gewond geraakt na een schot.

Evacuaties

Alle commerciële vluchten van en naar Kaboel zijn intussen geschrapt. Alleen militaire vluchten zijn nog toegestaan. Daarmee proberen westerse landen in hoog tempo staatsburgers en ambassadepersoneel en andere medewerkers te evacueren. Ook ons land stuurt vliegtuigen richting Kaboel. Maar de chaos is zo groot dat een Nederlands militair vliegtuig niet eens kon landen.

Ook al zijn er geen commerciële vluchten, Afghanen proberen hun land toch te ontvluchten door mee aan boord te geraken op de militaire vluchten. Op recente beelden op sociale media is ook te zien hoe Afghanen zich aan de buitenkant van vliegtuig vastklampen tijdens het opstijgen. Zeker twee mensen vielen naar beneden nadat het vliegtuig was opgestegen.

• Wat willen de Taliban bereiken? Wereldwijde jihad interesseert hen niet

Opgelet: gevoelige beelden.

Door de grootschalige evacuatie is ook de veiligheidssituatie rond de luchthaven verslechterd. Op het vliegveld, dat nu nog wordt beschermd door Navo-troepen, zijn zondagavond geweerschoten gemeld, volgens persagentschap AFP News zouden de schoten komen van Amerikaanse troepen die daarmee de menigte onder controle probeerden te houden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig