Burgemeester Blankenberge verliest sjerp door coalitiewissel
Björn Prasse wordt de nieuwe burgemeester van Blankenberge Foto: BELGA

De burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) wordt door een wissel van de meerderheid gedwongen haar functie neer te leggen. Dat bevestigt fractieleider van Open VLD Björn Prasse na een stemming op het ledencongres van Open VLD zondag. Hij wordt normaal gezien de nieuwe burgemeester.

Oppositiepartij Open VLD, de grootste partij in de badstad, zal via een constructieve motie van wantrouwen een nieuwe coalitie aanbrengen met meerderheidspartij Vooruit. De partij van burgemeester Dumery belandt daarbij in de oppositie.

Na de politieke impasse in Blankenberge kregen de leden van Open VLD zondag de kans om te stemmen over welke coalitiemogelijkheid de partij aanging. Tijdens het ledencongres stemden uiteindelijk 92 leden voor een coalitie met Vooruit. Die meerderheid wordt gevormd via een constructieve motie van wantrouwen. ‘Wij zullen onze gesprekken met Vooruit afronden en dan zo snel mogelijk een extra gemeenteraad bijeenroepen. Eens de motie van wantrouwen is gestemd, gaat de nieuwe coalitie per direct in’, zegt fractieleider van Open VLD Björn Prasse.

Geen vertrouwen

De bal ging in de badstad in april aan het rollen toen coalitiepartner Vooruit het vertrouwen in burgemeester Dumery opzegde. De partij sprak toen van een dictatoriaal en falend beleid van de Blankenbergse burgemeester. Eerder werd schepen Jurgen Content (Vooruit) ontzet uit zijn bevoegdheden nadat hij werd genoemd in een gerechtelijk onderzoek naar vermoedelijke prijsafspraken onder stranduitbaters.

Niet veel later raakte het schepencollege van Blankenberge een deel van zijn bevoegdheden kwijt aan de gemeenteraad. Sindsdien wordt er met wisselmeerderheden gewerkt. Volgens Open VLD kwam de stad daarmee tot stilstand. De nieuwe coalitie moet stabiliteit bieden in Blankenberge.

Volgens een nieuw Vlaams decreet landt de burgemeesterssjerp bij fractieleider van Open VLD Björn Prasse. Over de verschillende schepenambten wordt later zondag gecommuniceerd.

Meerderheidspartijen N-VA en CD&V reageren intussen verbolgen. ‘Ondanks het feit dat Open VLD duidelijk is geïnformeerd over de gevolgen van hun keuze, kiezen ze om in zee te gaan met iemand waar er verschillende onderzoeken naar lopen (Jurgen Content van Vooruit red.). Hem terug bevoegdheden geven is voor ons een brug te ver en onbegrijpelijk’, zegt (ex-)burgemeester Daphné Dumery. ‘Wij zullen erover waken dat onze opgestarte dossiers afgerond worden en wij zullen ons werk voor Blankenberge vanuit de oppositie voortzetten.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in